České prezidentské voľby: Kto nahradí Zemana? O miesto na Hrade bojuje osem kandidátov

ta3/Samuel Drozda
9.1.2023 00:00

Prinášame vám prehľad kandidátov na nového prezidenta Českej republiky. Prvé kolo volieb sa bude konať 13. a 14. januára 2023. Ak si Česko nevyberie v prvom kole prezidenta, čaká ho druhé kolo, ktoré vyhlásil predseda Senátu na 27. a 28. januára. Kto bude následníkom odchádzajúceho prezidenta Miloša Zemana?

Blížia sa české parlamentné voľby,
TASR/Marko Erd (ilustračné)

Tomáš Zima (56)

Tomáš Zima je český lekár a biochemik, bývalý dekan lekárskej fakulty a rektor Karlovej univerzity. Do volieb chcel ísť ako občiansky kandidát. Hneď na začiatku kandidatúry ho však postihla kontroverzia, ktorú opiera o 13 hlasov senátorov, z ktorých však časť ešte len začína a časť už končí svoje volebné obdobie. Bol členom Komunistickej strany Československa a Socialistického zväzu mládeže, čo oľutoval. Je raz rozvedený a dvakrát ženatý, má tri deti.

V zime v roku 2020 na začiatku pandémie Covidu-19 vyzýval k uvoľneniu protipandemických opatrení. Presadzoval premorovanie a očkovanie pre rizikové skupiny a seniorov, odmietal aj plošné nosenie rúšok. Prírodovedecká fakulta Karlovej univerzity sa od jeho vyjadrení dištancovala. Podľa niektorých názorov dokonca šíril dezinformácie. Podporuje civilné držanie zbraní, dokonca sa vyjadril, že by vetoval prípadné obmedzenie legálneho držania zbraní.

Tomáš Zima TASR/Dano Veselský

Danuše Nerudová (43)

Danuše Nerudová je česká ekonómka, vysokoškolská pedagogička a bývalá rektorka Mendelovej univerzity v Brne. Kandiduje ako nezávislá, jej kandidatúru podpísalo 82 413 ľudí, čo je najviac zo všetkých kandidátov, ktorí sa do volieb zapojili s podpismi občanov. Podporuje ju koalícia vládnych strán Občanská demokratická strana (ODS), Křesťanská a demokratická unie – Československá strana lidová (KDU-ČSL) a strana TOP 09. Táto koalícia podporila aj Fischera a Pavla. V jednom z rozhovorov uviedla, že za svoje ciele považuje "vyvedenie krajiny z ekonomickej krízy, dopady klimatickej zmeny a navrátenie dôstojnosti ľuďom." Je vydatá, má dvoch synov.

Nerudová privítala podporu vládnej koalície, avšak na sociálnej sieti napísala, že "bude nadstraníckou prezidentkou a bude vždy stáť na strane občanov." Je za rýchle prijatie eura, čo považuje za politický a nie ekonomický problém. Zaujíma sa aj o LGBTI+ témy. Nedávno sa vyjadrila k téme povinnej kastrácie pri zmene pohlavia, ktorú označila ako hanbu a postavila sa za zrušenie tejto podmienky. Podporuje aj manželstvo osôb rovnakého pohlavia a adopciu pre LGBTI+ páry, čo Nerudová označila za tému, o ktorej "sa na verejnosti príliš nehovorí, ale mladá generácia ju považuje za dôležitú." 

K porovnávaniu so Zuzanou Čaputovou uviedla, že si ju váži takisto ako iné úspešné ženy, avšak Česko nie je Slovensko a ona nie je Zuzana Čaputová. Jej názor na vojnu na Ukrajine je jednoznačný. "Ukrajinci bojujú aj za našu bezpečnosť a slobodu. Putinovo Rusko sa chová ako teroristický štát. Vraždí nevinných, posiela rakety do obývaných sídlisk a neštíti sa ničoho," povedala Nerudová v ankete pre e15.

Danuše Nerudová facebook.com/danusenerudova
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 3 / 4
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok