Mansplaining, manologue či manterrupting sa týka aj Sloveniek. Aké majú skúsenosti?

ta3/nf
5.1.2023 00:00

Bežná súčasť života žien v práci, škole, baroch či na sociálnych sieťach. Robia to politici, kolegovia, rodina aj susedia. Reč je o mansplainingu. Čo to znamená, a ako vyzerá v praxi? O svoje skúsenosti sa s ta3 podelili aj respondentky, ktoré ho zažili na pracovisku aj v bežnom živote.

Mansplaining, manologue či manterrupting sa týka aj Sloveniek. Aké majú skúsenosti?
Profimedia

Čo na to Slovenky?

S mansplainingom sa stretávajú ženy z celého sveta, Slovensko nie je výnimkou. Pracujúca študentka Martina J. (24) si spomína na udalosť, kedy cítila, že ju muž podceňuje len preto, že je žena. "Stalo sa mi, že jeden pán zahriakol automechanika, ktorý mi chcel vysvetliť, čo je môjmu autu. Vyslovil niečo ako "ani jej to nehovor, ona sa do toho nerozumie". Vtedy ma to veľmi nahnevalo," uviedla.

Študentka Alžbeta M. (23) uviedla, že je pre ňu niekedy ťažké odlíšiť mansplaining od bežného vysvetľovania, pretože pochádza z učiteľskej rodiny. V ich domácnosti sa vždy viedli dlhé debaty aj o obyčajných veciach. "Zažila som však, že mi muži vysvetľovali niečo ako neskúsenému dieťaťu. Keď mi ich prístup nebol príjemný, zosmiešňovali moje názory, za každú cenu so mnou nesúhlasili, ani po tom, ako som si vyhľadala fakty podporujúce moje tvrdenia," uviedla mladá študentka a dodala, že nešlo o podstatne staršie osoby, ale jej rovesníkov.

"Za nepríjemné považujem, že som z našej konverzácie mala pocit, že sa rozprávam s nadradenou autoritou, niekým skúsenejším či vzdelanejším, a to aj v prípadoch, keď som sa rozprávala s rovesníkmi," vysvetlila Alžbeta. Ak sa podobné situácie opakujú, s mužmi sa nesnaží hádať. "Zvyčajne si ich vypočujem, poviem si svoje, a keď sa nezhodneme, mávnem nad tým rukou," uviedla.

Michaela B. (27) si spomína na skúsenosť, keď sa ako čerstvá absolventka strednej školy zamestnala v trnavskej automobilke. "Bola som v práci a robila si svoje, keď za mnou prišiel kolega a začal mi niečo vysvetľovať. Samo o sebe by to nebolo zlé, ak by som ho o radu poprosila. Vedela som, čo mám robiť, tak som mu len poďakovala. Následne mi povedal, že "čo už len ja o tom môžem vedieť" a začal mi vysvetľovať fungovanie bežných vecí. Cítila som sa nepríjemne," povedala mladá Slovenka.

Strana 3 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok