Mansplaining, manologue či manterrupting sa týka aj Sloveniek. Aké majú skúsenosti?

ta3/nf
5.1.2023 00:00

Bežná súčasť života žien v práci, škole, baroch či na sociálnych sieťach. Robia to politici, kolegovia, rodina aj susedia. Reč je o mansplainingu. Čo to znamená, a ako vyzerá v praxi? O svoje skúsenosti sa s ta3 podelili aj respondentky, ktoré ho zažili na pracovisku aj v bežnom živote.

Mansplaining, manologue či manterrupting sa týka aj Sloveniek. Aké majú skúsenosti?
Profimedia

Manologue a manterrupting

Príkladom takzvaného manológu (pozn. red. mužský monológ) sú nevyžiadané mužské rady či názory venované žene. Muž predpokladá, že to, čo rozpráva, je pre všetkých naokolo veľmi zaujímavé a informatívne, vysvetľuje americký magazín Forbes. Muž dominuje v konverzácii a neustále rozpráva, aj keď ľudia zjavne nejavia záujem o jeho názory. 

Manterrupting je zase vedecky dokázaný problém, pri ktorom je žena počas konverzácie prerušovaná mužom len preto, že je žena. Štúdia Kalifornskej univerzity v Santa Barbare zistila, že až v 47 prípadoch zo 48 prerušili konzerzáciu zmiešaných pohlaví muži. Výskumná štúdia navyše ukázala, že muži majú trikrát väčšiu tendenciu prerušiť ženu ako muža. Rovnaký výskum tiež odhalil, že muži pravdepodobne hovorili so ženami na stretnutiach dominantným, agresívnym spôsobom, ktorý umlčal všetkých ostatných v miestnosti.

Príkladom manterruptingu je prezidentská diskusia z roku 2016, kedy americký exprezident Donald Trump 51-krát počas prvých 26 minút debaty agresívne prerušil jeho oponentku Hilary Clintonovú. Počas celej tejto udalosti sa snažil v konverzácii dominovať.

Ako to zlepšiť

Zamestnávatelia by nemali zavrhovať mansplaining a brať ho na ľahkú váhu či ako prechodný trend. Mansplaining by mali brať ako problém súvisiaci s nezdvorilosťou, ktorý vyvoláva v jednotlivcoch pocit, že nepatria do danej spoločnosti.

Akonáhle je mansplaining identifikovaný ako forma neslušnosti, mal by sa na pracovisku riešiť. Príručka s názvom Intervencia zdvorilosti, rešpektu a angažovanosti na pracovisku môže byť inšpiráciou, ako zmierniť zlé správanie a podporiť zdravé pracovné vzťahy. Kanadský zdravotnícky systém, ktorý si osvojil rady z príručky, zaznamenal zlepšenie správania, spokojnosť s prácou a väčšiu dôveru v manažment. Vyhorenie a absencia zamestnancov klesli.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok