Mansplaining, manologue či manterrupting sa týka aj Sloveniek. Aké majú skúsenosti?

ta3/nf
5.1.2023 00:00

Bežná súčasť života žien v práci, škole, baroch či na sociálnych sieťach. Robia to politici, kolegovia, rodina aj susedia. Reč je o mansplainingu. Čo to znamená, a ako vyzerá v praxi? O svoje skúsenosti sa s ta3 podelili aj respondentky, ktoré ho zažili na pracovisku aj v bežnom živote.

Mansplaining, manologue či manterrupting sa týka aj Sloveniek. Aké majú skúsenosti?
Profimedia

Mansplaining je výraz, ktorý opisuje situáciu, kedy muž vysvetľuje žene niečo, o čo nestála, navyše spôsobom, ktorý ju má zosmiešniť. Charakteristické je tiež vysoké sebavedomie muža, "zhovievavý" tón s predpokladom, že žena nemá žiadne predchádzajúce znalosti o predmete konverzácie, vysvetlil mansplaining spravodajský web The Conversation.

Mansplaining na pracovisku

Termín mansplaining prvýkrát spopularizovala spisovateľka a historička Rebecca Solnitová vo svojej eseji s názvom Muži mi to vysvetlia z roku 2008. Solnitová v nej opísala interakciu s mužom, kedy jej hovoril o knihe, o ktorej predpokladal, že nič nevie. Bola to však kniha, ktorú Solnitová sama napísala. Pokračoval tvrdohlavo napriek tomu, že jej priateľka mu opakovane vysvetľovala, že ide o jej vlastnú publikáciu. Iným dobrým príkladom je aj situácia, kedy astrofyzička Katie Macková zdieľala na Twitteri príspevok o klimatických zmenách. Viacerí komentujúci pod príspevkom podceňovali jej vedomosti a vyzývali ju, aby sa "doučila skutočnú vedu".  

Americký výskum naznačuje, že skryté formy zlého zaobchádzania na pracovisku sa za posledných 20 rokov zvýšili. Niekedy sa to zvykne pripisovať otvorenej diskriminácii. Väčšina prípadov zlého zaobchádzania na pracoviskách je však spôsobená najmä nedostatkom zdvorilosti alebo porušovaním spoločenských noriem.

Mansplaining je oveľa viac než len fenomén sociálnych médií, preniká aj za hranice virtuálnej sféry a ovplyvňuje ľudí v ich pracovnom živote. Takmer každý respondent v štúdii webu The Conversation, bez ohľadu na pohlavie, zažil aspoň raz od kolegu mansplaining. Ženy a zamestnankyne, ktoré pracujú v kolektívoch, kde prevládajú muži, sa však s mainsplainingom stretli oveľa častejšie a v radikálnejšej miere.

Mansplaining sa prejavuje na pracovisku hrubosťou, väčšinou zo strany mužov a podľa výskumu sa s ňou najčastejšie stretávajú ženy. Výsledky výskumu tiež naznačujú, že mansplaining na pracovisku škodí aj samotnej firme. Všetky takéto zážitky boli spojené s nižším organizačným nasadením, spokojnosťou v práci, s vyššou fluktuáciou, emocionálnym vyčerpaním a psychickým stresom.

Výraz mansplaining pochádza z angličtiny, spája slová "man" (muž) a “explain” (vysvetliť). Opisuje situáciu, kedy muž vysvetľuje žene niečo, o čo nestála a spôsobom, ktorý ju má zosmiešniť.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok