Odíde Rusko s dlhým nosom? Päť scenárov, ako by sa v roku 2023 mohol vyvíjať konflikt na Ukrajine

ta3/Soňa Búranová
4.1.2023 00:00

Konflikt na Ukrajine sa prehupol do druhého kalendárneho roka a blíži sa k prvému roku trvania. Ako sa vojna vyvinie v roku 2023? Skončí sa na bojisku či za rokovacím stolom? Alebo potrvá až do roku 2024? Spravodajský portál BBC sa na možné scenáre vývoja pýtal niekoľkých vojenských analytikov.

Odíde Rusko s dlhým nosom? Päť scenárov, ako by sa v roku 2023 mohol vyvíjať konflikt na Ukrajine
TASR/AP

Koniec v nedohľadne

Barbara Zanchettaová, Katedra vojnových štúdií, King's College v Londýne

Vladimir Putin očakával, že Ukrajina bude pasívne akceptovať kroky svojho mocnejšieho suseda bez zmysluplného zapojenia iných krajín. Tento nesprávny odhad viedol k dlhotrvajúcemu konfliktu, ktorý zdanlivo nemá koniec.

Zima bude ťažká, keďže ruské útoky na ukrajinskú infraštruktúru sa pokúsia zlomiť morálku a odolnosť už beztak otraseného obyvateľstva. Ale Ukrajinci ukázali, že ich odolnosť je pozoruhodná. Budú bojovať aj naďalej. Vojna sa bude naťahovať a naťahovať.

Vyhliadky na vyjednávanie nie sú najlepšie. Pre podpísanie prípadnej mierovej dohody sa musia zmeniť základné požiadavky aspoň jednej strany. Neexistujú však žiadne dôkazy o tom, že sa to stalo, alebo že sa to stane čoskoro. Ako teda vojna skončí?

Náklady na vojnu, materiálne aj ľudské, môžu narušiť úroveň odhodlania ruskej politickej elity. Odpoveď bude nutné hľadať vo vnútri Ruska.

Minulé vojny, v ktorých bola kľúčovým prvkom nesprávna kalkulácia, ako napríklad Vietnam pre Spojené štáty alebo Afganistan pre Sovietsky zväz, skončili práve týmto spôsobom. Domáce politické podmienky sa v krajine, ktorá to zle vypočítala, zmenili, takže odchod – či už "čestný" alebo nie – je jedinou zmysluplnou možnosťou.

To sa však môže stať len vtedy, ak bude Západ pevne podporovať Ukrajinu, a to tvárou v tvár zvýšeným domácim tlakom, ktoré budú spojené s vysokými nákladmi na vojnu. Žiaľ, toto bude aj naďalej dlhotrvajúci politický, ekonomický a vojenský boj o odhodlanie. A do konca roka 2023 bude s najväčšou pravdepodobnosťou stále prebiehať.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 3 / 5
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok