Odíde Rusko s dlhým nosom? Päť scenárov, ako by sa v roku 2023 mohol vyvíjať konflikt na Ukrajine

ta3/Soňa Búranová
4.1.2023 00:00

Konflikt na Ukrajine sa prehupol do druhého kalendárneho roka a blíži sa k prvému roku trvania. Ako sa vojna vyvinie v roku 2023? Skončí sa na bojisku či za rokovacím stolom? Alebo potrvá až do roku 2024? Spravodajský portál BBC sa na možné scenáre vývoja pýtal niekoľkých vojenských analytikov.

Odíde Rusko s dlhým nosom? Päť scenárov, ako by sa v roku 2023 mohol vyvíjať konflikt na Ukrajine
TASR/AP

Ukrajina svoje územia získa späť

Andrei Piontkovsky, vedec a analytik, ktorý pracuje vo Washingtone DC

Ukrajina vyhrá, ak najneskôr na jar 2023 úplne obnoví svoju územnú celistvosť. Tento záver však ovplyvňujú dva faktory.

Jedným je motivácia, odhodlanie a odvaha ukrajinskej armády a ukrajinského národa ako celku, čo nemá v modernej vojnovej histórii obdobu. Druhým je fakt, že po rokoch ustupovania ruskému diktátorovi Západ konečne dospel a uvedomil si dôležitosť historickej výzvy, ktorej čelí. Najlepšie to ilustruje nedávne vyhlásenie generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga.

"Cena, ktorú platíme, je v peniazoch. Zatiaľ čo cena, ktorú platia Ukrajinci, je v krvi. Ak autoritárske režimy uvidia, že silu je možné odmeniť, všetci zaplatíme oveľa vyššiu cenu. A svet sa pre nás všetkých stane nebezpečnejším. "

Presné načasovanie nevyhnutného víťazstva Ukrajiny bude závisieť od rýchlosti, akou jej NATO dokáže dodať nový balík vojenských zbraní (tanky, lietadlá, strely s dlhým doletom).

Očakávam, že Melitopol sa v najbližších mesiacoch (možno týždňoch) stane kľúčovým bodom, kde budú prebiehať boje. Po ovládnutí Melitopolu sa Ukrajinci bez problémov budú opäť plaviť po Azovskom mori. Tým sa fakticky prerušia zásobovacie a komunikačné trasy na Krym. 

Ruská kapitulácia bude formálne dohodnutá na technických rokovaniach. Docielia ju ničivé postupy Ukrajiny na bojisku. Víťazné mocnosti – Ukrajina, Spojené kráľovstvo, USA – vytvoria novú medzinárodnú bezpečnostnú štruktúru.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 5
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok