Odvaha má meno Michail. Radšej pôjdem do väzenia, než bojovať na Ukrajine, hovorí Rus, ktorého chcú mobilizovať

ta3/Soňa Búranová
27.10.2022 10:37

Na Ukrajinu nechce ísť bojovať. Odvoláva sa na ruskú ústavu. S rodinou sa ešte pred vyhlásením mobilizácie dohodol, že povolanie do vojny odmietne, aj keby mal skončiť za mrežami. Ruský občan Michail pre BBC porozprával, ako sa ho snažili presvedčiť, že nemá na výber. On to však vidí inak.

Odvaha má meno Michail. Radšej pôjdem do väzenia, než bojovať na Ukrajine, hovorí Rus, ktorého chcú mobilizovať
Profimedia

V meste Podporožje, asi 800 kilometrov od Moskvy, sa stretli predstavitelia vojenského povolávacieho úradu, aby rozhodli, či je potrebné zmobilizovať miestneho obyvateľa Michaila Ašičeva a poslať ho bojovať na Ukrajinu, píše BBC. Osemminútový rozhovor si nakrúcali.

Zástanca pravdy

Michail sa snažil argumentovať. "Nie som pacifista,“ vysvetľuje. "Ak by sa niektorá krajina pokúšala okupovať moju vlasť alebo spáchať agresiu proti Rusku, išiel by som priamo do vojenského úradu a prihlásil by som sa bez toho, aby som čakal na povolávacie listiny. Ale v tomto konkrétnom prípade som presvedčený, že neexistuje vojenské ohrozenie mojej vlasti."

"Ale naša vlasť je v nebezpečenstve," tvrdí jeden z úradníkov. "Moja vlasť nebola pred 24. februárom v nebezpečenstve," odpovedá Michail, pričom odkazuje na dátum, kedy Rusko napadlo Ukrajinu.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok