Ema Müller, Vedátor či marsonautka Musilová. Aké sú predsavzatia influencerov na rok 2023?

ta3/nf
6.1.2023 00:00

Prvé otázky o predsavzatiach zvyčajne prichádzajú už krátko po novoročných ohňostrojoch a prípitku. Kým niektorým ľuďom sa ich podarí dodržať len pár týždňov a potom na ne zabudnú, iní s nimi žijú po celý rok. Ako sú na tom populárni slovenskí influenceri? A ako dotiahnuť predsavzatia do úspešného cieľa?

Ema Müller, Vedátor či marsonautka Musilová. Aké sú predsavzatia influencerov na rok 2023?
Archív Michaely Musilovej

Prinášame vám 5 rád, ako si úspešne splniť svoje predsavzatia od odborníčky na ľudské správanie a autorky knihy Ako sa zmeniť Katy Milkmanovej.

Treba mať plán

Ukázalo sa, že miľníky ako je nový rok, narodeniny či dokonca pondelok, nás viac motivujú plniť si svoje ciele. Máme pocit, že môžeme obrátiť list a začať odznova, informuje americký spravodajský web CNN. Možno ste minulý rok chceli prestať fajčiť, dostať sa do lepšej kondície či začať chodiť spať v primeranú hodinu a neurobili ste to. Nový začiatok, akým je napríklad nový rok, vám umožňuje zahodiť tieto nesplnené ciele za seba a povedať si: "To bolo staré ja, nové ja bude iné."

Ak je vašim novoročným predsavzatím meditovať päť dní v týždni, nemôžete si povedať, že budete cvičiť vo všedné dni, pretože to znie príliš všeobecne. Ale plán, ktorý by bol založený na podnetoch a znel by nasledovne: budem meditovať v kancelárii počas pracovných dní cez obedňajšiu prestávku, vás viac namotivuje.

Plánovanie toho, kedy a kde si budete plniť svoje novoročné predsavzatie vám pomôže zmeniť aj nastavenie mysle a vytvorí pocit viny, ak to nesplníte. Zapísať si plán do kalendára a nastaviť si pripomienku v mobile tiež nie je na škodu. Podrobné plánovanie vám pomôže predvídať prekážky a vyhýbať sa im – takže, ak plánujete meditovať počas obedov, viete, že iné ponuky v tomto čase musíte odmietnuť.

Bavte sa

Väčšina z nás sa pri dosahovaní svojich cieľov snaží o efektívnosť. Ak sa chcete dostať do kondície, myslíte si, že vyčerpávajúci tréning bude tým pravým, čo prinesie rýchly pokrok. Ak chcete byť v triede premiantom, predpokladáte, že kľúčom k úspechu je študovanie celé hodiny bez rozptyľovania. Výskum však ukázal, že sústredenie sa na efektivitu vás môže dohňať k vyhoreniu, pretože zanedbáte ešte dôležitejšiu časť rovnice: či vás baví plnenie si daného cieľa. 

Ak pre vás nie je zábavné cvičiť alebo študovať, je veľmi pravdepodobné, že v tom nevytrváte. Ak však počas týchto činností prežívate radosť, výskumy zistili, že v nich budete konzistentní. Jedným zo spôsobov ako dosiahnuť, aby bolo presadzovanie cieľa, ktorý sa zvyčajne javí ako ťažká práca, zábavnejšie, je spojiť ho s pocitom viny. Nazýva sa to "spájanie pokušení". Zvážte, či si svoju obľúbenú televíznu reláciu nepozriete počas cvičenia, aby ste sa na danú činnosť tešili viac. Ak milujete mocca latte, doprajte si ho len počas štúdia, to vás prinúti ísť do knižnice. Výskum Katy Milkmanovej ukazuje, že spájanie pokušení je užitočné, hlavne vtedy, keď by ste chceli upustiť od svojich predsavzatí.

Nevzdávajte sa

Môže sa stať, že niečo vám prekazí plnenie si vášho predsavzatia, nemusí to byť nutne vaša vina, no vyhlásite sa za neúspešného a odmietnete pokračovať. Našťastie existuje spôsob, ako sa tomuto osudu vyhnúť. Stanovte si jasné ciele. Napríklad ste sa rozhodli, že chcete chodiť spávať skôr. Stanovte si teda, že o 10 večer už budete v posteli. Zároveň si však doprajte jeden-dva dni týždenne, kedy toto pravidlo môžete porušiť, bez toho, aby ste cítili vinu. Takto môžete dosahovať lepšie výsledky s pokojným svedomím a vytrváte dlhšie.

Pomoc od priateľov

Trávenie času s ľuďmi, ktorí už dosiahli jeden z cieľov, ktorý ste si vy predsavzali, vám dopomôže k lepšiemu výkonu. Ak je vaším novoročným predsavzatím zabehnúť maratón alebo napísať knihu, odporúča sa, aby ste sa zdržiavali okolo priateľov, ktorí si to už splnili. Môžu vám poradiť, ako sa im to podarilo. Budete tráviť čas s ľuďmi, ktorých máte radi, čo dopomôže k lepšej psychickej pohode, zároveň získate pomocnú ruku. Plnenie novoročných predsavzatí s priateľmi je aj zábavnejšie, čo je ďalším kľúčom k úspechu.

Rada na záver

Vždy môžete začať odznova, od akéhokoľvek nového začiatku, ktorý si vyberiete. Budúci pondelok, mesiac alebo vaše narodeniny. Vyberte si ktorýkoľvek deň a začnite odznova a postupujte podľa týchto piatich krokov, aby ste si vytvorili dobré návyky.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok