Novoročné tradície z celého sveta: Medvedí tanec, vyhadzovanie nábytku či rozbíjanie tanierov

ta3/nf
31.12.2022 12:00

Ohňostroje, koncoročné veľkolepé slávnosti či lampióny šťastia môžu byť medzi prvými vecami, ktoré vám napadnú, keď si predstavíte Silvester. Každá krajina však víta nový rok po svojom. Niekde praktizujú medvedí tanec, inde zase vyhadzujú z okien starý nábytok. Pozrite sa s nami na novoročné tradície z rôznych kútov sveta.

Novoročné tradície z celého sveta: Medvedí tanec, vyhadzovanie nábytku či rozbíjanie tanierov
Profimedia

Írsko

Rodiny v Írsku v snahe odohnať zlých duchov uvoľňujú cestu šťastnému novému roku hádzaním bochníkov chleba o steny a dvere v celom dome.

Grécko

Cibuľa je nielen základom kuchyne, ale môže vám priniesť aj šťastie do nového roka. V Grécku je tradíciou zavesiť cibuľu pred dvere. Predpokladá sa, že cibuľa symbolizuje plodnosť a rast, preto sa na Nový rok po bohoslužbách vešia na dvere.

ohňostroj TASR - Pavel Neubauer

Slovenské tradície

Slovensko svojimi novoročnými tradíciami nevytŕča tak z davu, ako predchádzajúce krajiny. Slováci väčšinou oslavujú koniec starého roka a vítanie nového v kruhu svojej rodiny a priateľov. Stretávajú sa na chatách, chodia na lyžovačku do hôr, alebo sa zabávajú v podnikoch. Niektoré mestá pripravujú pre občanov aj ohňostroj. Zvykne ho zaobstarať mesto, no aj jednotlivci radi zainvestujú do zábavnej pyrotechniky.

História ohňostroja siaha až tisícky rokov do minulosti, do starej Číny. Ohňostroj vznikol pri náhodnom zmiešaní chemikálií. Zmes natlačili do starých bambusových stoniek a hodili do ohňa. Nasledovalo hlasné buchnutie, píše britský spravodajský web BBC.

Išlo údajne o prvú zmienku o ohňostroji. Číňania potom tento vynález používali na odplašenie svojich nepriateľov a zlých duchov. Talianski vynálezcovia vynašli v 30. rokoch 19. storočia špeciálny obal, ktorý im umožnil odpaľovať ohňostroje do vzduchu. Prišli aj na spôsoby, ako primiešať rôzne metalické prášky, aby vytvorili všelijaké farebné explózie.

Strana 3 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok