Novoročné tradície z celého sveta: Medvedí tanec, vyhadzovanie nábytku či rozbíjanie tanierov

ta3/nf
31.12.2022 12:00

Ohňostroje, koncoročné veľkolepé slávnosti či lampióny šťastia môžu byť medzi prvými vecami, ktoré vám napadnú, keď si predstavíte Silvester. Každá krajina však víta nový rok po svojom. Niekde praktizujú medvedí tanec, inde zase vyhadzujú z okien starý nábytok. Pozrite sa s nami na novoročné tradície z rôznych kútov sveta.

Novoročné tradície z celého sveta: Medvedí tanec, vyhadzovanie nábytku či rozbíjanie tanierov
Profimedia

Južná Afrika

Ľudia v Johannesburgu oslavujú nový rok vyhadzovaním starého nábytku z okna. Robia to s cieľom odštartovať nový rok bez akýchkoľvek nechcených predmetov, podobnú tradíciu dodržiavajú aj Taliani, informuje britský spravodajský web BBC.

Rumunsko

V Rumunsku je zvykom, že miestni obyvatelia oslavujú nový rok prezlečením sa za tancujúcich medveďov, aby odohnali zlých duchov. Medvede sú v rumunskej mytológii posvätné a predpokladá sa, že majú moc chrániť a liečiť ľudí.

Španielsko

Španieli začínajú nový rok skonzumovaním 12 bobúľ hrozna, ktoré symbolizujú každé jedno odbitie hodín. Začiatok tradície las doce uvas de la suerte sa datuje od konca 19. storočia. Verí sa, že odháňa zlo a zároveň zvyšuje šance na úspešný nový rok. To však bude fungovať iba vtedy, ak sa podarí zjesť všetko hrozno v priebehu niekoľkých sekúnd, pretože je potrebné, aby zmizlo, kým hodiny odbijú polnoc.

Dánsko

Hádzanie tanierov na svojich priateľov zvyčajne nesignalizuje nič dobré. V Dánsku však takéto silvestrovské tradície prinášajú blízkym šťastie. Tradícia hovorí, že čím viac rozbitého kuchynského riadu sa nahromadí na prahu dverí, tým lepšie sa budete mať.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok