FOTO: Odbíjajú čas vo veľkom štýle. Šesť najkrajších hodinových veží na svete

ta3/NF
30.12.2022 00:00

Krása hodín a ich fungovania fascinuje ľudí od nepamäti. Hodinové veže sú unikáty, ktoré sa nepoužívajú len na sledovanie času. Často ich postavili aj ako pamätníky rôznych kľúčových udalostí v histórii alebo predvádzali hodinárske talenty. Prinášame vám šesť najkrajších hodinových veží zo sveta.

FOTO: Odbíjajú čas vo veľkom štýle. Šesť najkrajších hodinových veží na svete
Profimedia

Big Ben

Big Ben bola prezývka pôvodne používaná pre najväčší zo zvonov vo vnútri hodinovej veže, ktorý váži viac ako 15 ton.

Hoci obľúbenú ikonu Londýna v roku 2012 v rámci osláv diamantového jubilea kráľovnej Alžbety II. oficiálne premenovali na Elizabeth Tower, v súčasnosti sa označenie Big Ben vzťahuje aj na zvon, ciferník a 315-metrov vysokú vežu. Big Ben zohral dôležitú úlohu aj pri pohrebe kráľovnej Alžbety II. 19. septembra 2022. Noc pred pohrebom ho nasvietili na oranžovo. Počas pohrebu odbíjali raz za minútu po dobu 96 minút, čo symbolizovalo 96 rokov kráľovnej. 

Londýnčania prvýkrát počuli známy zvon v roku 1859. Big Ben sa však v minulosti viackrát odmlčal, nielen počas opráv, ale aj počas prvej svetovej vojny. V čase kedy zúrila v Európe druhá svetová vojna zase nesvietil.

Náklady na obnovu a opravu Big Benu sa zvýšili v dôsledku pandémie Covid-19, odhaduje sa, že dosiahnu výšku 97 miliónov libier, čo je viac ako trojnásobok pôvodného odhadu.

Big Ben Elizabeth Tower Londýn Profimedia
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 6 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok