ROZHOVOR: Vianoce podľa experta na etiketu. Čo nesmie chýbať na stole a kto rozdáva darčeky?

ta3/Henrieta Mihalková
23.12.2022 00:00

Výnimočnosť Štedrého večera môžeme umocniť aj vhodným oblečením či dodržaním sviatočnej etikety. Svoje pravidlá má aj postup podávania večere jednotlivým členom rodiny. Na to, kto by mal servírovať vianočné jedlo, kto začína jesť prvý a či sa považuje za spoločenský prešľap ak neprinesieme blízkym vianočný darček, sme sa pýtali popularizátora etikety Libora Neuwirtha z Etiquette for every day.

ROZHOVOR: Vianoce podľa experta na etiketu. Čo nesmie chýbať na stole a kto rozdáva darčeky?
Profimedia

Potom je tu poradie stolovania alebo príprav chodov. Väčšinou večeru pripravuje matka, ktorá preberá úlohu hostiteľky. Mala by ako prvá pripraviť chod najstaršiemu členovi, teda napríklad otcovi a potom deťom – najskôr dcére, potom synovi, aby tam bola postupnosť od spoločensky najvýznamnejšieho, najstaršieho, potom nasleduje dcéra a po nej syn. Nakoniec naservíruje chod aj sebe, pretože hostiteľka dostáva chod ako posledná. Dôležité je si uvedomiť, že i keď hostiteľka dostáva chod ako posledná, jesť začína prvá. Teda, ak otec dostane polievku, tak sa ničoho nedotýka, ale čaká kým matka pripraví večeru všetkým. Až keď si ona vezme lyžicu do rúk, tak potom môžu všetci ostatní začať stolovať.

Kto rozdáva darčeky?

Ako je to so štedrovečerným prípitkom? Ktorý druh nápojov by sa mal podávať?

Záleží to od toho, aké jedlo máme. K rybám sa väčšinou podáva biele víno, červené víno sa podáva napríklad k hovädziemu mäsu. Väčšinou sa však pripíja s aperitívom.

Na prestretom stole by mali byť poháre na vodu aj na víno, ukladajú sa napravo od taniera. Väčšinou sa dávajú tri poháre – jeden na vodu, druhý na biele a tretí na červené víno. Ukladajú sa buď do pyramídy, alebo vzostupne. Najbližší pohár je na vodu, pretože vodu pijeme ako prvú. Častokrát sa namiesto pohára na vodu dáva pohár na víno – teda tri pekne vyzerajúce poháre na víno, aby efekt nekazil napríklad menší pohár na víno.

Mali by byť na sviatočnom stole aj kvet a svietnik?

Záleží na tom, kto sa stará o stôl. My máme na stole len svietnik a decentné ozdoby, aby sme stôl nemali preplnený. Nie je povinnosť mať na stole kytice, je to otázka vkusu, ale nejaký aranžmán by na stole mohol byť.

Počas samotnej večere by nikto nemal vstávať od stola. Hostiteľ by mal mať všetko pripravené - všetky chody pri stole alebo na stole, ak to priestor umožňuje. Po dojedení jedného chodu tak môže hneď pripraviť druhý a nemusí ísť do kuchyne.

Na návštevách som si všimla, že ľudia rôzne ukladajú príbor. Kde majú podľa etikety svoje miesto nôž, vidlička a lyžica?

Nože sa ukladajú po pravej ruke, pretože nôž držíme v pravej ruke. Vidličky sa ukladajú naľavo, pretože ich držíme v ľavej ruke. Lyžica sa ukladá vedľa noža napravo. Vidlička a lyžička na dezert sa ukladajú nad tanier vo vodorovnom smere, konce, ktoré máme v dlani smerujú na stranu, ktorou ich budeme brať.

A čo etiketa po slávnostnej večeri, keď spoločnosť smeruje k stromčeku rozbaľovať darčeky? Kto ich rozdáva?

Záleží na tom, ako to je v rodine vo zvyku, u nás rozdáva darčeky najmladší. To som bol väčšinou ja. Je to krajšie, keď to robia deti, majú z toho najväčšiu radosť.

Prenesme sa o týždeň neskôr, kedy opäť oslavujeme, tentoraz koniec roka. Sú nejaké aktuálne trendy v silvestrovskej etikete?

To sa pýtate nesprávneho, čo sa alkoholu týka, ja alkohol skoro vôbec nepijem, takže o tom vôbec nemám prehľad.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok