ROZHOVOR: Vianoce podľa experta na etiketu. Čo nesmie chýbať na stole a kto rozdáva darčeky?

ta3/Henrieta Mihalková
23.12.2022 00:00

Výnimočnosť Štedrého večera môžeme umocniť aj vhodným oblečením či dodržaním sviatočnej etikety. Svoje pravidlá má aj postup podávania večere jednotlivým členom rodiny. Na to, kto by mal servírovať vianočné jedlo, kto začína jesť prvý a či sa považuje za spoločenský prešľap ak neprinesieme blízkym vianočný darček, sme sa pýtali popularizátora etikety Libora Neuwirtha z Etiquette for every day.

ROZHOVOR: Vianoce podľa experta na etiketu. Čo nesmie chýbať na stole a kto rozdáva darčeky?
Profimedia

V rozhovore sa dočítate:

  • na čo nezabudnúť pri vianočnom stolovaní,
  • aké druhy nápojov podávať na Vianoce,
  • aké dekorácie majú miesto na sviatočnom stole,
  • kto by mal podľa etikety rozdávať darčeky,
  • aké pravidlá etikety sa viažu k silvestrovským večierkom,
  • či sa považuje za faux pas, ak neprinesieme darček.

Svet sa pod vplyvom digitalizácie a v posledných rokoch aj vplyvom sociálnych sietí akoby zrýchlil. Ovplyvnila zrýchlená doba, ktorú žijeme, aj etiketu?

Myslím, že trochu áno. Záleží na tom, ako sa na to pozeráme. Ak z pozitívneho uhla pohľadu, tak vďaka tomu, že môžeme byť neustále pripojení na sociálne siete, môžeme byť v kontakte s kýmkoľvek a kedykoľvek. Môžeme si napríklad napísať sms na dobrú noc alebo môžeme blahoželať na narodeniny. Skôr takéto možnosti neboli. Pamätám si ešte, ako sme s otcom chodili k pohostinstvu, aby sme nahádzali mince do telefónnej búdky a volali tete, že sa chceme zastaviť na kávu alebo sa potrebujeme na niečom dohodnúť. Dnes to vybavíme v priebehu minútky. Z tohto uhlu pohľadu je to určite dobré.

Na druhej strane, nevýhodou je, že na sociálne siete môžu ľudia prakticky anonymne písať čokoľvek a komukoľvek. Častokrát tam ľudia píšu nepekné veci. Má to svoje úskalia. Ľudia môžu kritizovať, očierňovať a ohovárať pod rúškom anonymity.

Aké sú najnovšie a najzásadnejšie trendy v etikete všeobecne, ktoré priniesol rok 2022? Čo možno prekvapujúce by ste mohli spomenúť?

Netrúfam si to úplne povedať, pretože sa etiketa vyvíja spoločne s našou spoločnosťou, nemení sa tak rýchle. Chce to čas než etiketa spracuje aktuálne trendy.

V pokovidovej dobe sa veľa vecí začalo formovať v digitálnej etikete, napríklad videohovory. Čo sa týka roku 2022, nedokážem to úplne zhodnotiť.

Rok 2022 sa spája aj s ruskou inváziou na Ukrajinu. Od začiatku vojny vidíme prezidenta Volodymyra Zelenského vystupovať v zelenom športovom oblečení, u štátnikov sme však zvyknutí skôr na obleky. Ako sa na jeho vizáž pozerá etiketa?

Zelenskyj tým chce ukázať, že je s armádou v kontakte, že je tam s nimi, že nechce vystupovať ako úradník, ale ako jeden z nich, preto sa tak oblieka. Z pohľadu etikety by prezident mal vystupovať v spoločenskom odeve. Myslím si, že Zelenskému to nemôžeme vytýkať. Oblieka sa tak pre to, aby ukázal solidaritu národu a aby bol bližšie tej ťaživej situácii.

Blížia sa Vianoce. Svoje zásady má aj vianočná etiketa. Na čo nesmieme zabudnúť pri stolovaní?

Pri stolovaní by sme nemali zabúdať na to, aby sme sa pekne obliekli. Páni, otcovia, synovia – by sa mali pekne obliecť, najlepšie tmavý oblek, svetlú košeľu pastelovej alebo ideálne bielej farby, kravatu alebo motýlika. Ženy by mali mať pekné šaty alebo kostým a blúzku. Večer by sme si mali urobiť sviatočný. Už malým deťom by sme mali vštepovať, že Štedrý deň je výnimočný tým, že sa oblečiete inak ako každý deň do práce alebo k normálnej večeri. Dávame tým najavo, že je niečím jedinečný.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok