ROZHOVOR: Vianoce podľa experta na etiketu. Čo nesmie chýbať na stole a kto rozdáva darčeky?

ta3/Henrieta Mihalková
23.12.2022 00:00

Výnimočnosť Štedrého večera môžeme umocniť aj vhodným oblečením či dodržaním sviatočnej etikety. Svoje pravidlá má aj postup podávania večere jednotlivým členom rodiny. Na to, kto by mal servírovať vianočné jedlo, kto začína jesť prvý a či sa považuje za spoločenský prešľap ak neprinesieme blízkym vianočný darček, sme sa pýtali popularizátora etikety Libora Neuwirtha z Etiquette for every day.

ROZHOVOR: Vianoce podľa experta na etiketu. Čo nesmie chýbať na stole a kto rozdáva darčeky?
Profimedia

A aké pravidlá etikety sa všeobecne spájajú so Silvestrom?

Mali by sme sa slávnostne obliecť, pretože ide o slávnostné ukončenie roka. Ak ideme niekam do spoločnosti, mali by sme sa podľa toho obliecť. Pokiaľ je predpísaný dress code na silvestrovskú párty v hoteli, tak by sme sa toho mali držať. Pokiaľ vybočíme z dress code – to znamená, že sa oblečieme príliš, alebo menej formálne, tak je to zle. Dress codu by sme sa mali vždy držať. Ak dress code nie je predpísaný, tak záleží, kam ideme na párty alebo na aký večierok ideme. Líši sa to. Ak ideme niekam do baru, kde je väčšinou len pustená hudba nahlas, tancuje a pije sa tam alkohol, tam formálna úroveň oblečenia klesá.

Pokiaľ ideme do spoločnosti, napríklad do hotelu alebo hotelovej reštaurácie, kde personál pripravil výzdobu, bude tam nejaký program, tak pokiaľ tam dress code nie je, tak by sme z toho miesta, kde sa nachádzame, mali vycítiť, ako sa obliecť. V hoteli je úplne vhodný čierny oblek, pretože v noci nosíme tmavé obleky. Ženy môžu zvoliť puzdrové šaty, kostým alebo blúzku.

Pri konzumácii alkoholu by sme mali myslieť na to, že by sme mali z párty odísť v takom stave, v akom sme na ňu prišli. Hladinu alkoholu by sme si mali strážiť, aby sme nespôsobili scénu, za ktorú sa budeme neskôr hanbiť.

S alkoholom opatrne

Čím by sme sa počas slávnostného večera mali riadiť, aby sme neurobili nejaké faux pas?

Odporúčam si práve strážiť množstvo alkoholu, ktoré vypijeme, a nemiešať ho.

V čom je silvestrovské stolovanie špecifické?

Ak je silvestrovské stolovanie v rodinnom kruhu, tak býva vo forme bufetu, pripravia sa jednohubky, chlebíčky, zákusky. U niekoho je možno zvykom silvestrovská večera podobná ako na Štedrý večer. Inak mi nenapadá nič špecifické. Bufety sú typické aj pre večierky. Mali by sme si dať pozor, aby sme si na tanierik nabrali minimum, resp. len toľko, koľko zjeme, aby sme jedlo zbytočne potom nevyhadzovali. Pozor si treba dať aj na to, čo si naberáme, pretože niektoré jedlá nie je možné zjesť úplne dôstojne v spoločnosti. Chlebíčkom by som sa úplne vyhýbal.

Máte vy konkrétne nejaké špecifické pravidlá vo vianočnej a silvestrovskej etikete, na ktorých si dávate najviac záležať?

Asi budem nudný, ale nič zvláštne. Pri návšteve rodiny, napríklad babičky alebo tety, si dávam pozor, aby som vždy prišiel oblečený tak, ako sa patrí.

Považuje sa za faux pas, ak neprinesieme darček na Vianoce?

Záleží na tom, komu, a ako sme sa dohodli. Ak je rodina početnejšia, kde je viac detí, tak niektorí si napríklad darčeky navzájom nedávajú. A dohodnú sa, že darček dajú iba deťom. Napríklad brat so sestrou, ktorí majú deti, sa dohodnú, že dajú darčeky iba deťom alebo darčeky vôbec nebudú, pretože by to stálo príliš veľa financií. Ak sa dohodneme, že si darčeky nebudeme navzájom dávať, faux pas to určite nie je.

Ak sa dohodneme, že sa neobdarujeme, a darček napriek tomu prinesieme, a náprotivok to nebude očakávať, tak to faux pas je, pretože ho prekvapíme a ten človek sa nebude cítiť úplne príjemne.

Strana 3 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok