Nová ruská zbraň. Patent naznačuje, ako by mohla vyzerať

ta3/dp
24.12.2022 06:00

Ruské letectvo pripravuje nový strategický bombardér. Nazvaný by mal byť PAK DA a verejnosť prakticky nepozná, ako by mal vyzerať. Niečo však prezradili snahy ruských konštruktérov o ochranu ich duševného vlastníctva.

Nová ruská zbraň. Patent naznačuje, ako by mohla vyzerať
Profimedia (ilu)

Vďaka patentu, ktorý podali ruskí inžinieri, na konštrukciu sacieho kanála motora je možné prvýkrát spozorovať aspoň základný konštrukčný koncept dlho vyvíjaného ruského bombardéra Tupolev PAK DA.

Práce na podzvukovom bombardéri dlhého doletu mali prebiehať už od roku 2007, ale doteraz neboli potvrdené žiadne oficiálne modely, ktoré by naznačovali, ako by mohol skutočne vyzerať, hoci sa všeobecne uvádza, že ide o konštrukciu s lietajúcim krídlom. Stroj by mal nahradiť lietadlá Tupolev Tu-95MS Bear-H a Tu-160 Blackjack. Upozornil na to český portál Seznam Zprávy.

Výkresy pochádzajú z patentu, ktorý bol spoločnosti Tupolev udelený na začiatku tohto roka, a týka sa detailov sacieho systému leteckého motora. Systém je zobrazený spredu, zhora a zboku. Najzaujímavejšie je však lietadlo, do ktorého je sací systém zabudovaný. Aj keď vyobrazený dizajn lietadla nie je popísaný ako PAK DA, zodpovedá polooficiálnym aj neoficiálnym správam o celkovom dizajne bombardéra. Existujú však určité náznaky, že môže ísť iba o provizórium, alebo aspoň o rozpracovaný projekt.

Podobá sa americkému stroju

Konštrukcia lietajúceho krídla sa na obrázku podobá lietadlu B-2 Spirit amerického letectva, má rovnaký ostrý "zobák", dopredu posadený kokpit a nasávacie otvory pre motory na horných plochách krídla. Na základe tohto nákresu sa však zdá, že oproti B-2 existuje niekoľko zásadných rozdielov, aspoň v tejto fáze, všimol si portál. 

Zatiaľ čo Spirit má v podstate krídlo/trup s uhlom letu 35 stupňov a vrúbkovanou odtokovou hranou, tento zjavný návrh PAK DA zobrazuje lietadlo s podobne skloneným predkom, ale s výrazným lomom krídla. V dôsledku toho majú užšie vonkajšie časti krídel oveľa menší uhol nábehu. V porovnaní s B-2 je odtoková hrana tiež oveľa jednoduchšia a má viac spoločného s usporiadaním krídla ruského bezpilotného lietadla S-70 Ochotnik.

Okrem toho sa prinajmenšom jednoduchosť odtokovej hrany veľmi voľne podobá oficiálnym návrhom nového modelu B-21 Raider amerického letectva. Opäť je však potrebné poznamenať, že niekoľko doteraz zverejnených vyobrazení B-21 sa môže v niektorých aspektoch od finálneho lietadla líšiť.

Aký bude jeho účel? 

Ďalším rozdielom je usporiadanie pohonných jednotiek, kedy sú dva motory ukryté v krídle, na rozdiel od B-2, ktorý má štyri motory. Hoci sa vždy predpokladalo, že PAK DA bude mať dvojmotorovú konštrukciu, na základe dostupných výkresov výfuky motorov jednoducho vyúsťujú na odtokovej hrane, bez náznaku krytia. To by naznačovalo, aspoň v tejto podobe, že konštrukcia nie je ani zďaleka tak stealth ako B-2, a to ako v infračervenom, tak v rádiovom spektre, najmä pri pohľade priamo zo zadnej polosféry. Celkovo sú konštrukcie sacích systémov a výfukov jedny z najťažšie zvládnuteľných z hľadiska nízkej pozorovateľnosti.

Všeobecne možno povedať, že patentový výkres naznačuje lietadlo, ktoré zjavne nepatrí do triedy veľmi nízkej pozorovateľnosti, ale skôr sa uvažuje o stupni nízkej pozorovateľnosti. Rovnako ako B-21 by mohol mať vysoký operačný dostup, ale z hľadiska stealth sa zdá, že má k B-2 rovnaký vzťah ako ruský stroj Su-57 k americkému F-22 Raptoru. Do pokročilej stealth konštrukcie vstupuje mnoho ďalších aspektov, vrátane prvkov, ktoré nie sú priamo viditeľné, ako sú poťahy, konštrukcia clôn a zložité štruktúry blokujúce radarové lúče, ktoré sa nachádzajú pod povrchom.

Ako už bolo uvedené, finálny PAK DA môže samozrejme priniesť prepracovanejšie konštrukčné prvky, pričom väčšia pozornosť bude venovaná technológii "stealth", ale zdá sa, že najpravdepodobnejšia bude konštrukcia vyvážená medzi nákladmi, technologickým know-how, výkonom a nízkou pozorovateľnosťou, to všetko za prijateľné náklady, ako sme to videli v nedávnej minulosti pri pokročilých ruských konštrukciách.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok