Najmodernejšie bombardéry vo výzbroji amerického letectva nemôžu lietať, nahradia ich stroje B-21 Raider

ta3, Novinky.cz, AirForce Times
20.12.2022 10:10

Dvadsať strategických bombardérov B-2 Spirit, ktoré sú najmodernejšie vo výzbroji americkej armády, bolo odstavených na neurčitú dobu po poruche jedného z nich. Píše český portál Novinky.cz, ktorý citoval server AirForce Times.

Najmodernejšie bombardéry vo výzbroji amerického letectva nemôžu lietať, nahradia ich stroje B-21 Raider
TASR/AP

Jeden z bombardérov bol poškodený už 10. decembra, keď musel núdzovo pristáť kvôli bližšie nespresnenej poruche. Na stroji vypukol požiar, na dráhe letiska Whiteman museli zasahovať aj hasiči. Uvádza portál Novinky.cz. 

Odstávka flotily 20 bombardérov, ktoré sa zaraďujú medzi ťažko detekovateľné radarmi, naznačuje, že išlo o technickú poruchu, a nie o chybu pilotov. Air AND Space Force Magazine upozorňuje, že stroje z deväťdesiatych rokov majú problémy a sú k dispozícii len polovicu času, počas ktorého by boli potrebné.

Letectvo americkej armády stratilo doteraz jediný bombardér B-2 Spirit pri havárii po štarte. Poruchy a nehody boli zriedkavé, jeden bol poškodený v roku 2015 a ďalší vážne v roku 2010 pri požiari - jeho oprava stála desať miliónov dolárov. 

B-2 sú najmodernejšími strojmi vo výzbroji amerického letectva. Ako prvé budú však nahradené novými bombardérmi B-21 Raider, pretože ich sofistikovaná elektronika zostarla a zložito by sa modernizovala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok