Nová ruská zbraň. Patent naznačuje, ako by mohla vyzerať

ta3/dp
24.12.2022 06:00

Ruské letectvo pripravuje nový strategický bombardér. Nazvaný by mal byť PAK DA a verejnosť prakticky nepozná, ako by mal vyzerať. Niečo však prezradili snahy ruských konštruktérov o ochranu ich duševného vlastníctva.

Nová ruská zbraň. Patent naznačuje, ako by mohla vyzerať
Profimedia (ilu)

15-tisíc km bez dopĺňania paliva

Je prekvapujúce, že vzhľadom na to, že sme doposiaľ nevideli oficiálne vyobrazenie PAK DA, bolo už zverejnených pomerne veľa informácií o predpokladaných vlastnostiach bombardéra. Už v roku 2014 predstavitelia ruského letectva potvrdili, že pôjde o podzvukové lietajúce krídlo schopné uletieť vzdialenosť 15-tisíc kilometrov bez dopĺňania paliva.

Iné, o niečo menej spoľahlivé zdroje, zverejnili plánovanú vzletovú hmotnosť 145-tisíc kilogramov a nosnosť zbraní 30-tisíc kilogramov. Očakáva sa, že zbrane budú zahŕňať strely novej generácie nesenej na dvojici rotačných odpaľovacích zariadení vo vnútorných zbraňových šachtách.

Primárna výzbroj bude pravdepodobne tvoriť 12 nových podzvukových riadených striel dlhého doletu Ch-BD, ktoré majú mať väčší dolet ako súčasné Ch-101/102. Konvenčne vyzbrojené Ch-101 (v NATO známe ako AS-23A Kodiak) majú údajne maximálny dolet medzi zhruba 1870 a 2480 kilometrami a jadrové Ch-102 údajne doletia ešte ďalej. Predpokladá sa, že motory PAK DA budú odvodené od motorov NK-32-02 používaných v Tu-160M.

Jedným z výrazných prvkov patentového výkresu, ktorý sa v definitívnej podobe PAK DA nemusí vyskytovať, je zalomené krídlo. Ruský letecký expert Piotr Butowski v nedávnom článku pre časopis Aviation Week tvrdí, že finálne lietadlo bude mať pravdepodobne rovný uhol nábežnej hrany, podobne ako B-2 a pravdepodobne aj B-21 Raider. Táto zmena by skutočne viedla ku konfigurácii oveľa podobnejšej oficiálnym renderom nového amerického bombardéra B-21.

Sankcie obmedzujú výrobné kapacity

Nech už je vzťah medzi návrhom lietadla v patente a finálnou konfiguráciou PAK DA akýkoľvek, zdá sa, že ide o posledný zvrat v ságe záhadného lietadla, ktoré má nahradiť súčasnú ruskú flotilu pilotovaných bombardérov. Doteraz tento program sprevádzali oneskorenie a obmedzené financovanie. Vzhľadom na to, že ruská armáda je v súčasnej dobe v konflikte s Ukrajinou a sankcie ovplyvňujú výrobné kapacity tamojšieho priemyslu, najmä pokiaľ ide o technologicky vyspelé letecké komponenty, môže byť načasovanie patentu trochu prekvapivé.

Projekt PAK DA alebo Perspektivnyj Aviatsionnyj Kompleks Dalney Aviatsii, čo v preklade znamená Budúci letecký komplex diaľkového letectva, vznikol najneskôr v roku 2007, kedy bolo prvýkrát vyhlásené výberové konanie. V roku 2009 bola vybraná spoločnosť Tupolev a bola jej udelená trojročná zmluva na koncepčné práce.

Začiatkom roka 2013 ruské ministerstvo obrany schválilo základný návrh spoločnosti Tupolev a koncom toho istého roka dostala firma zákazku na predbežné technické projektové práce. V roku 2014 predstavitelia ruského letectva sebavedome predpovedali prvý let prototypu PAK DA v roku 2019 a vstup do služby v roku 2023, ale odvtedy sa program nevyvíja, ako sa očakávalo.

Predchádzajúca vojenská kampaň Kremľa na Ukrajine, vrátane anexie Krymu a predchádzajúceho konfliktu v oblasti Donbasu, totiž prisúdila programu PAK DA zníženú prioritu. Práve v roku 2014 totiž bolo rozhodnuté o obnovení sériovej výroby lietadla Tu-160 a odložení programu PAK DA, a to v rámci úsporných opatrení. Koncom roka 2017 však boli práce na PAK DA obnovené, pričom spoločnosť Tupolev získala ďalšiu zákazku ministerstva obrany zahŕňajúcu výskum a vývoj, vrátane dokončenia a vyhodnotenia nezverejneného počtu skúšobných lietadiel. V tomto okamihu sa očakávalo, že bude lietadlo prijaté do služby v roku 2027.

Ešte v máji sa objavila ďalšia aktualizácia predpokladaného časového harmonogramu programu, ako informoval Butowski. Prezradil, že iba na niekoľko týždňov bola na internete zverejnená tabuľka výrobných plánov spoločnosti Iljušin. Táto firma zase zodpovedá za firmu Berijev, ktorá je jednou zo spoločností, ktoré budú vyrábať komponenty pre PAK DA. 

Z tabuľky, ktorá zohľadňuje vplyv konfliktu na Ukrajine, vyplýva, že Berijev má do roku 2030 vyrobiť šesť sád dielov pre lietadlá PAK DA, pričom prvé dve také sady v roku 2023. Ďalšie dve sady by mali nasledovať v roku 2024 a potom po jednej v rokoch 2025 a 2026. Prvé tri lietadlá sú údajne skúšobné, čo naznačuje, že ďalšie tri by mohli byť predsériové exempláre.

Kedy vzlietne?

Bez ohľadu na to, ako sa tento harmonogram dodrží, a to je veľmi sporné, ak vezmeme do úvahy stav ruského leteckého priemyslu, potom by prototyp PAK DA mohol vzlietnuť do vzduchu v roku 2024. Dmitrij Stefanovič, výskumný pracovník Centra pre medzinárodnú bezpečnosť IMEMO RAS, poznamenal, že PAK DA by mohol byť dokonca zavedený do výzbroje ešte tento rok, ale dodáva, že o tom "existujú vážne pochybnosti". Ďalej uvádza, že k prvému letu by pravdepodobnejšie mohlo dôjsť okolo roku 2025 alebo 2026 a následne by sériová výroba mohla začať približne od roku 2028 alebo 2029. V každom prípade bude časový plán takmer určite zaostávať za oneskoreným americkým B-21 aj novým čínskym bombardérom H-20.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok