Santa Claus, rozbíjanie piñaty a KFC na večeru. Ako vyzerajú Vianoce v iných krajinách?

ta3/Alžbeta Múcsková
24.12.2022 00:00

Merry Christmas, Feliz Navidad, Veselé Vianoce – aká krajina, také oslavy. Zatiaľ čo sú Slováci zvyknutí na Ježiška, kapustnicu a koledy, po svete ľudia oslavujú rozmanito. Niektoré tradície sú naozaj jedinečné. Japonci večerajú kurča z fastfoodu, v Spojených štátoch nosí darčeky Santa Claus a v Austrálii grilujú na pláži. Pýtali sme sa ľudí zo zahraničia, ako oslavujú Vianoce vo svojich krajinách.

Európske Vianoce a Ježiško

Východná Európa a slovanské krajiny majú veľmi podobné zvyklosti a tradície ako Slováci. Patrí k nim zdobenie stromčekov, rozdávanie darčekov, ktoré nosí Ježiško, aj výroba a konzumácia oplátok s medom. "Pred večerou zdieľame jemné oplátky s medom. V našej rodine si každý člen vezme jednu oplátku a podelí sa s ňou s ostatnými. Popri tom si vymieňame vinše," vysvetlil Poliak Pawel Watras.

Pred Vianocami si jeho rodina zvykne kúpiť kapra, ktorého až do Štedrého dňa necháva plávať vo vani. V Poľsku ako v krajine, kde prevažuje rímskokatolícke náboženstvo, je tradičná aj návšteva kostola a polnočná omša.

Medzi ďalšie zvyky v týchto krajinách patrí pravidlo, že nikto nesmie počas štedrej večere vstať od stola, pretože sa na ďalší rok rodina nezíde v rovnakom počte. Počas večere zvykne člen rodiny rozrezávať jablko na polovicu. Ak v ňom semiačka tvoria päťcípu hviezdu, rodina bude počas roka zdravá. Ak má jablko iba štyri semiačka, ktoré tvoria kríž, niekto z rodiny vraj umrie.

Medzi populárne vianočné dekorácie, ktoré si rodiny vešajú na stromček, alebo si nimi zdobia domov, patria salónky, sušené ovocie, drevené ornamenty či papierové hviezdy a vločky. Mnoho krajín taktiež oslavuje Advent, teda prvú časť liturgického roka, ktorá trvá štyri nedele. Počas nej sa ľudia pripravujú na nadchádzajúce sviatky a každú nedeľu zapaľujú jednu sviečku na adventnom venci.

Adventný veniec TASR/František Iván
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 6 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok