Živý alebo umelý vianočný stromček? Odpoveď nie je taká jednoznačná, ako by sa mohlo zdať

ta3/nf
20.12.2022 00:00

Zatiaľ čo niektorí sa vyžívajú vo vôni skutočného vianočného stromčeka a radosti z jeho výberu na miestnych marketoch alebo v lesných škôlkach, iní uprednostňujú praktickú stránku umelých stromčekov, ktoré môžu znova použiť aj ďalšie roky. Ktorý je však ekologickejší? Odpoveď nie je taká jednoduchá, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať.

Živý alebo umelý vianočný stromček? Odpoveď nie je taká jednoznačná, ako by sa mohlo zdať
Profimedia

Spotrebitelia si čoraz viac uvedomujú dopad klimatických zmien na životné prostredie a zvažujú, ktorý vianočný stromček je v tomto prípade ekologickejší. Ktorý variant - živý alebo umelý - má najnižšiu uhlíkovú stopu? "Odpoveď je oveľa zložitejšia, ako si myslíte," povedal pre americký spravodajský web CNN Andy Finton, riaditeľ ochrany krajiny a lesný ekológ organizácie Nature Conservancy v Massachusetts. Pozrite si teda zoznam bodov, podľa ktorých sa môžete rozhodnúť či si kúpiť živý, alebo umelý vianočný stromček. 

Umelý stromček

Mnoho ľudí sa domnieva, že opätovné použitie umelého stromčeka je udržateľnejšou možnosťou. Finton však hovorí, že ak sa umelý strom používa šesť rokov - čo je štandardný čas, počas ktorého si ho ľudia zvyknú nechať - "cena uhlíkovej stopy je určite vyššia", ako v prípade živého stromu.

"Ak sa však životnosť umelých stromčekov predĺži, rovnováha sa zmení," povedal Finton pre CNN. "Čítal som, že by trvalo 20 rokov, kým by uhlíková bilancia bola približne ekvivalentná."

Je to preto, že umelé stromčeky sú zvyčajne vyrobené z polyvinylchloridového plastu alebo PVC. Plasty sú vyrobené z ropy a vyrábajú sa v petrochemických zariadeniach. Štúdie tiež spájajú PVC plast s rakovinou a ďalšími rizikami pre verejné zdravie a životné prostredie.

Potom je tu aspekt dopravy. Podľa ministerstva obchodu USA sa väčšina umelých vianočných stromčekov do USA aj iných častí sveta vrátane Európy dováža z Číny. To znamená, že výrobky sa prepravujú loďami poháňanými fosílnymi palivami cez Tichý oceán a potom sa presúvajú ťažkými nákladnými autami, kým nakoniec pristanú na pultoch distribútora.

Nezisková organizácia American Christmas Tree Association (ACTA), ktorá zastupuje výrobcov umelých stromčekov, si v roku 2018 objednala WAP Sustainability Consulting (pozn.red. firma, ktorá pomáha značkám byť udržateľnejšími) na štúdiu, ktorá zistila, že dopad umelého stromčeka na životné prostredie je menší než toho živého, ak ho využívate aspoň päť rokov.

"V štúdii sa skúmali umelé stromčeky z hľadiska faktorov, ako je ich výroba a zámorská doprava," povedal pre CNN Jami Warner, výkonný riaditeľ ACTA. "Pri skutočných stromoch, ktoré sa na poli musia kultivovať približne sedem až osem rokov, boli brané do úvahy výsadba, hnojenie a zalievanie."

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok