Santa Claus, rozbíjanie piñaty a KFC na večeru. Ako vyzerajú Vianoce v iných krajinách?

ta3/Alžbeta Múcsková
24.12.2022 00:00

Merry Christmas, Feliz Navidad, Veselé Vianoce – aká krajina, také oslavy. Zatiaľ čo sú Slováci zvyknutí na Ježiška, kapustnicu a koledy, po svete ľudia oslavujú rozmanito. Niektoré tradície sú naozaj jedinečné. Japonci večerajú kurča z fastfoodu, v Spojených štátoch nosí darčeky Santa Claus a v Austrálii grilujú na pláži. Pýtali sme sa ľudí zo zahraničia, ako oslavujú Vianoce vo svojich krajinách.

Santa Claus, rozbíjanie piñaty a KFC na večeru. Ako vyzerajú Vianoce v iných krajinách?
AP Photo/Rafiq Maqbool (ilu)

USA, Kanadu a Britániu navštevuje Santa

V Spojených štátoch, Kanade a Veľkej Británii nosí deťom darčeky tučný deduško v červenom kostýme, ktorého nazývajú Santa Claus. Podľa rozprávok žije na severnom póle, kde darčeky počas celého roka vyrábajú magickí elfovia a v noci z 24. na 25. decembra ich Santa roznáša po celom svete. Cestuje na saniach, ktoré ťahajú lietajúce soby a do domov sa dostane cez komín.

"Večer pred vianočným ránom pripravíme ku stromčeku tanier so sušienkami a pohár mlieka pre Santa Clausa ako občerstvenie," povedala Američanka Madeleine Steele. Okrem samotných darčekov jej ako dieťaťu mama tvrdila, že Santa nosí aj sladkosti. Tie kladie do veľkých červených ponožiek, ktoré majú členovia rodiny zavesené na kľučkách od dverí.

"Ráno 25. decembra si po zobudení nájdeme ponožky plné sladkostí, ktoré aj hneď zjeme ešte v pyžamách na posteli. Potom utekáme do obývačky rozbaliť si zvyšné darčeky," popísala vianočné ráno Madeleine. Popri rozbaľovaní raňajkujú tradičné americké palacinky so šľahačkou, čokoládou a ovocím.

V Spojených štátoch aj v Kanade patrí k Vianociam pečený moriak s plnkou na večeru, veľkolepá svetelná výzdoba na rodinných domoch a bozkávanie sa pod zaveseným imelom. Vo Veľkej Británii je tradičný vianočný puding a ovocný koláč ako dezert po večeri. Po Vianociach majú tieto krajiny takzvaný Boxing day, ktorý pochádza z Anglicka. Počas neho ľudia dávajú finančné alebo iné dary rôznym pracovníkom v oblasti služieb, ako napríklad poštárovi, správcovi bytovky či upratovačom.

Santa Claus AP Photo/Andreea Alexandru (ilu)
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 6
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok