Argentínsky kúzelník, ktorý si podmanil futbalový svet. Aký je príbeh Lionela Messiho?

ta3/Milan Špak
21.12.2022 00:00

Dielo je dokonané, Lionel Messi sa dočkal. Po úchvatnom finále majstrovstiev sveta v Katare si siahol na jedinú trofej, ktorá mu počas jeho legendárnej kariéry unikala. Podľa väčšiny futbalových fanúšikov a expertov tak definitívne potvrdil postavenie najlepšieho hráča histórie. Aká bola jeho cesta k futbalovej nesmrteľnosti?

Argentínsky kúzelník, ktorý si podmanil futbalový svet. Aký je príbeh Lionela Messiho?
AP Photo/Martin Meissner

Cesta do prvého tímu 

Messi počas súťažného ročníka 2003/2004 odohral zápasy za celkovo päť barcelonských tímov. Sezónu začal v B-tíme v kategórii do 19 rokov. Odohral tam však len tri zápasy a bol povolaný do "áčka".

Vzostup Argentínčana bol taký rapídny, že zaujal aj prvý tím, ktorý potreboval mladých hráčov, ktorí by hrali v prípravnom zápase proti Portu pri otvorení štadióna Estadio do Dragao. 16. novembra 2003 Messi debutoval s prvým tímom vo veku 16 rokov 145 dní.

V novembri sa taktiež presunul do seniorského C-tímu, z ktorého ho po jedenástich stretnutiach povolali do B-tímu, za ktorý v tomto ročníku stihol odohrať päť zápasov. Podľa štatistík na stránke FC Barcelona odohral Messi v sezóne 2003/2004 37 oficiálnych zápasov, v ktorých strelil 35 gólov.

Nasledujúci ročník začal v seniorskom "béčku", za ktoré v sezóne odohral 17 stretnutí, v ktorých šesťkrát skóroval. Debutu v La Lige, najvyššej španielskej súťaži, sa dočkal 16. októbra 2004, keď v zápase proti mestskému rivalovi Espanyolu v 82. minúte vystriedal Deca. 1. mája 2005, v záverečnom ligovom kole, vsietil svoj premiérový gól v prvom tíme. Hoci o jeho talente nebolo pochýb, málokto tušil, že ich v drese "Blaugranas" nastrieľa ďalších 671.

Výmena stráží

Keď sa Messi v úvode sezóny 2005/2006 stal pevnou súčasťou prvého tímu, vtedajší tréner Frank Rijkaard sa rozhodol presunúť ho zo svojej typickej pozície na ľavom krídle na opačnú stranu ihriska. Malo to dva dôvody. Prvým bolo, že naľavo v tom čase hrával Ronaldinho, jeden z najlepších hráčov na svete. Druhým bolo, že Rijkaard chcel umožniť Messimu ako ľavákovi viesť loptu z pravého krídla smerom do stredu ihriska a k bráne.

Messi vytvoril v Barcelone nebezpečné útočné trio s Ronaldinhom a Samuelom Eto'om. V tomto ročníku stihol odohrať 25 zápasov, kým si v marci pretrhol zadný stehenný sval a jeho sezóna sa skončila predčasne. Chýbal tak pri parížskom finále Ligy majstrov, v ktorom Barcelona zdolala Arsenal.

Počas nasledujúcich dvoch sezón sa Messi etabloval ako jeden z najlepších hráčov na svete. Potvrdzuje to aj tretie miesto v ankete Zlatá lopta za rok 2007, keď skončil len za druhým Cristianom Ronaldom a víťazom Kaká. Okrem iného sa mu v marci 2007 tiež podarilo streliť svoj prvý hetrik v slávnom El Clásicu.

Futbalových fanúšikov svojimi schopnosťami očaril 18. apríla 2007, keď až neuveriteľne podobným spôsobom napodobnil Maradonov gól z majstrovstiev sveta v Mexiku v roku 1986. Počas 60-metrového sóla obišiel piatich obrancov a chladnokrvne zasunul loptu do brány.

Po skončení sezóny 2007/2008 sa vedenie klubu rozhodlo definitívne zveriť opraty do Messiho rúk. Ronaldinha predalo do AC Miláno, prepustilo Rijkaarda a hlavným trénerom sa stala klubová legenda Pep Guardiola.

Neporaziteľná Barcelona

Zmeny, ktoré sa udiali pred sezónou 2008/2009, sa ukázali byť správnym krokom. Pod Guardiolovým vedením, s Iniestom a Xavim v zálohe a útočnou trojicou Messi, Henry, Eto'o sa Barcelona stala nezastaviteľnou. Na domácej scéne získala ligový titul s 9-bodovým náskokom pred Realom Madrid, ktorý navyše na jeho vlastnom štadióne potupila výhrou 6:2, a triumfovala aj v Copa del Rey. Vo finále Ligy majstrov sa postavila Ronaldovmu Manchestru United a zvíťazila 2:0, keď sa Messi netradične presadil hlavou. Barcelona tak získala prvé "treble" v histórii španielskeho futbalu. V 51 zápasoch Messi zaznamenal 38 gólov.

Dominancia Barcelony pokračovala aj v sezóne 2009/2010. V decembri sa Katalánci stali prvým klubom, ktorý získal šesť trofejí v jednom kalendárnom roku. Messi sa taktiež dočkal pocty aj na individuálnej úrovni, keď sa prvýkrát v kariére stal víťazom ankety Zlatá lopta.

Ako píše novinár Guillem Balague v Messiho biografii, v tejto sezóne sa definitívne stal stredobodom Guardiolovej ofenzívy, keď sa z kraja presunul viac do stredu ihriska na pozíciu takzvane falošnej deviatky. V tomto ročníku nastrieľal 46 gólov vo všetkých súťažiach. V La Lige Barcelona získala titul o tri body pred Realom Madrid a Messi k tomu prispel 34 gólmi a získal svoju prvú Zlatú kopačku pre najlepšieho strelca európskych ligových súťaží.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 5
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok