Argentínsky kúzelník, ktorý si podmanil futbalový svet. Aký je príbeh Lionela Messiho?

ta3/Milan Špak
21.12.2022 00:00

Dielo je dokonané, Lionel Messi sa dočkal. Po úchvatnom finále majstrovstiev sveta v Katare si siahol na jedinú trofej, ktorá mu počas jeho legendárnej kariéry unikala. Podľa väčšiny futbalových fanúšikov a expertov tak definitívne potvrdil postavenie najlepšieho hráča histórie. Aká bola jeho cesta k futbalovej nesmrteľnosti?

Argentínsky kúzelník, ktorý si podmanil futbalový svet. Aký je príbeh Lionela Messiho?
AP Photo/Martin Meissner

Lionel Andrés Messi sa narodil 24. júna 1987 v argentínskom Rosariu. Jeho otec Jorge pracoval v oceliarni a jeho mama Celia Maria pracovala v továrni na výrobu magnetov. Ako píše portál biography.com, Messi začal hrávať futbal so svojimi dvoma staršími bratmi, pričom sa nebál toho, že jeho súperi boli od neho omnoho vyšší a silnejší.

Vo veku osem rokov sa Messi stal členom klubu Newell’s Old Boys. Krátko na to sa však v jeho začínajúcej kariére objavila závažná komplikácia. Diagnostikovali mu nedostatok rastového hormónu. Keď mal 11 rokov, meral len necelých 130 centimetrov a doktori predpovedali, že nebude merať viac než 140 centimetrov.

Ujal sa ho doktor Diego Schwarsztein, ktorý mu predpísal rastový hormón. "Každý večer som si musel pichať injekciu do nôh, večer čo večer, každý deň v týždni, a to počas obdobia troch rokov," povedal Messi novinárovi Guillemovi Balagueovi, ktorý o Argentínčanovi napísal biografiu.

Táto liečba bola finančne náročná, mesačne stála necelých tisíc dolárov. Newell's Old Boys aj River Plate, ďalší slávny argentínsky klub, sa ponúkli, že náklady pokryjú, no z tohto prísľubu neskôr zišlo.

Zmluva na vreckovke

Aj napriek svojej útlej postave Messi očaril nejeden popredný európsky veľkoklub. V septembri ako 13-ročný priletel s otcom do Barcelony. Deň po príchode trénoval s mládežníckym tímom, ktorého súčasťou boli napríklad aj Cesc Fàbregas či Gerard Piqué.

Messi ostal v Barcelone, až pokým sa naňho o mesiac neskôr nemohol prísť pozrieť technický riaditeľ klubu Charly Rexach. Keď ho prvýkrát sledoval v jednom zo zápasov, trvalo mu niekoľko minút, kým dospel k jednoznačnému záveru. "Musíme toho chlapca hneď podpísať. Vedel som to po dvoch minútach," povedal Rexach pre The Guardian v roku 2014.

Messiho presun do Barcelony sa však nerodil jednoducho. Hoci návrh dohody bol na stole niekoľko týždňov, nič sa nedialo. Ako sa neskôr ukázalo, nie všetci poprední členovia klubu boli o jeho schopnostiach presvedčení. Záujem iných tímov pritom pretrvával. Bol medzi nimi aj Real Madrid, úhlavný nepriateľ Barcelony.

Ako napísal The Guardian, 14. decembra 2000 sa Rexach a José Maria Minguella, prestupový poradca klubu, stretli na obede s Messiho agentom Horaciom Gaggiolim. "Pôjdeme inam," oznámil Gaggioli. Rexach potom vytiahol papierový obrúsok z plastového držiaka na stole, na ktorý napísal: "Ja, Charly Rexach, vo svojej funkcii technického riaditeľa FC Barcelona, a napriek existencii niektorých názorov proti tomu, sa zaväzujem podpísať Lionela Messiho, pokiaľ budú splnené dohodnuté podmienky." Krátko na to bola podpísaná oficiálna zmluva, pričom klub súhlasil s tým, že bude platiť náklady na Messiho hormonálnu liečbu.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 5 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok