Argentínsky kúzelník, ktorý si podmanil futbalový svet. Aký je príbeh Lionela Messiho?

ta3/Milan Špak
21.12.2022 00:00

Dielo je dokonané, Lionel Messi sa dočkal. Po úchvatnom finále majstrovstiev sveta v Katare si siahol na jedinú trofej, ktorá mu počas jeho legendárnej kariéry unikala. Podľa väčšiny futbalových fanúšikov a expertov tak definitívne potvrdil postavenie najlepšieho hráča histórie. Aká bola jeho cesta k futbalovej nesmrteľnosti?

Argentínsky kúzelník, ktorý si podmanil futbalový svet. Aký je príbeh Lionela Messiho?
AP Photo/Martin Meissner

Rekordné roky

Súťažný ročník 2010/2011 začal Messi vo veľkom štýle, a to hetrikom do siete Sevilly v španielskom Superpohári. Na jeseň Barcelona zahanbila Real Madrid víťazstvom 5:0 v El Clásicu a kalendárny rok Argentínčan zakončil ziskom druhej Zlatej lopty v rade. S 31 gólmi zohral kľúčovú úlohu pri zisku tretieho ligového titulu v rade a presadil sa aj vo finále Ligy majstrov, v ktorom Barcelona opäť nastúpila proti Manchestru United.

Nasledujúca sezóna znamenala ďalší posun v podobe 73 gólov vo všetkých súťažiach. Prevzal si tretiu zlatú loptu v rade a na jar sa stal najlepším strelcom v histórii klubu. Ako uviedol Financial Times, Messi sa vo veku necelých 25 rokov zaradil do skupiny najlepších hráčov histórie k Pelému či Maradonovi.

Celý kalendárny rok 2012 patril Messimu, prelomil v ňom viacero rekordov. V marci sa stal prvým futbalistom v histórii Ligy majstrov, ktorému sa podarilo v jednom zápase streliť päť gólov, uviedol portál biography.com. Na konci roka mal na konte neuveriteľných 91 gólov, čím o šesť presných zásahov prekonal 40-ročný rekord nemeckého kanoniera Gerda Müllera.

Toho prekonal aj v ďalšej štatistike, v sezóne 2012/2013 zaznamenal 73 gólov, taktiež o šesť viac než Müller v ročníku 1972/1973. V La Lige rozvlnil sieť rovných 50-krát, čo bol taktiež rekord. Pripísal si aj ďalší míľnik, keď sa stal prvým štvornásobným držiteľom Zlatej lopty.

Druhé treble a útok MSN

Sezóna 2013/2014 znamenala pre Argentínčana a Barcelonu krátky ústup zo slávy. Hoci sa klubu podarilo získať hviezdneho Brazílčana Neymara, Messiho trápil zadný stehenný sval a Barcelona ukončila sezónu bez zisku významnej trofeje. Vo finále Copa del Rey podľahla Realu Madrid, pôsobenie v Lige majstrov ukončila v semifinále dvoma hanebnými prehrami s Bayernom Mníchov (0:4 a 0:3) a o titul v La Lige prišla v poslednom kole po prehre s Atléticom Madrid.

Pred sezónou nastúpil na lavičku Luis Enrique a do klubu prišla ďalšia hviezdna akvizícia, Luis Suárez z Liverpoolu. Ten spolu s Messim a Neymarom vytvorili jednu z najúdernejších útočných trojíc v histórii futbalu, ktorá dostala prezývku MSN (Messi, Suárez, Neymar). Messi sa zo stredu ihriska presunul opäť viac na pravú stranu. Ročník ukončil s 58 gólmi vo všetkých súťažiach, pričom hviezdne trio ich zaznamenalo dokopy 122. Barcelona opäť vyhrala všetko, čo sa dalo – La Ligu, Copa del Rey aj Ligu majstrov.

Aj v ďalšej sezóne Barcelona pod Messiho vedením fungovala ako dobre namazaný stroj. Po odchode Xaviho sa Argentínčan viac ujal úlohy tvorcu hry. Získal Zlatú loptu za rok 2015, už jeho piatu v kariére. Katalánci sa tešili z úspechov na domácej scéne, triumfovali v lige aj v pohári. Messi nastrieľal vo všetkých súťažiach dokopy 41 gólov.

Ďalší z ikonických momentov Messiho kariéry prišiel 23. apríla 2017 v El Clásicu. Argentínsky kúzelník v nadstavenom čase rozhodol o víťazstve Barcelony 3:2. Nemenej pamätná bola aj jeho oslava pred zúriacimi fanúšikmi Realu Madrid. Zároveň to bol Messiho 500. gól v barcelonskom drese.

Kataláncom síce táto výhra k ligovému titulu nepomohla, no Messi zakončil sezónu s 54 gólmi vo všetkých súťažiach a rekordný štvrtý raz získal Zlatú kopačku.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 3 / 5
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok