ONLINE: Ukrajina potrebuje tisíce generátorov. Rusi majú dostatok rakiet ešte na niekoľko rozsiahlych útokov

Ukrajinským podnikom sa podarilo doviezť už viac ako pol milióna generátorov, podľa slov ukrajinského premiéra Denysa Šmyhaľa sú však potrebné tisícky ďalších. Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že Rusi majú dostatok rakiet na ešte niekoľko rozsiahlych vzdušných útokov, aké sa odohrali v piatok. Udalosti na Ukrajine sme s vami sledovali online.

00:00 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:29 Ukrajine sa podľa Zelenského za posledných 24 hodín podarilo obnoviť dodávky elektriny pre takmer šesť miliónov ľudí. "Opravy po včerajšom teroristickom útoku pokračujú bez prestávky," uistil ukrajinský prezident.

21:09 Ukrajina sa podľa Zelenského za posledných 24 hodín podarilo obnoviť dodávky elektriny pre takmer šesť miliónov ľudí. "Opravy po včerajšom teroristickom útoku pokračujú bez prestávky," povedal ukrajinský prezident.

20:54 Ukrajina sa podľa Zelenského za posledných 24 hodín podarilo obnoviť dodávky elektriny pre takmer šesť miliónov ľudí. Opravy pokračují.

19:30 Existuje veľké nebezpečenstvo ďalšej eskalácie ruskej vojny proti Ukrajine. V rozhovore s denníkom Süddeutsche Zeitung to vyhlásil nemecký kancelár Olaf Scholz. S Ruskom treba podľa neho ďalej hovoriť a Moskva si musí uvedomiť, že vojna nemôže pokračovať. 

18:47 Rusko v sobotu odsúdilo rozhodnutie Moldavska dočasne zakázať vysielanie šiestich televíznych kanálov v ruštine a moldavčine ako "politickú cenzúru". Informuje agentúra Reuters. 

17:44 Existuje veľké nebezpečenstvo ďalšie eskalácie ruské vojny proti Ukrajine, povedal německý kancléř Scholz. S Ruskom je podle něj třeba dál mluvit. Nemecko podľa neho musí predchádzať priamej konfrontácii medzi NATO a Ruskom.

17:17 Rusko v sobotu oznámilo, že pri piatkovom rozsiahlom útoku na Ukrajinu zabránilo dodaniu zbraní zo zahraničia na Ukrajinu. Piatkový útok pritom spôsobil po celej Ukrajine narušenie dodávok elektrickej energie a vody, informuje agentúra AFP. 

16:58 Ruský prezident Vladimír Putin strávil podľa svojho hovorcu Dmitrija Peskova celý piatok na veliteľstve ruských síl zapojených do "špeciálnej operácie na Ukrajine," ako Kremeľ nazýva svoju agresiu voči susednej krajine. Putin si podľa agentúry TASS od veliteľov žiadal návrhy ďalšieho postupu ruskej armády. 

16:23 Kyjevský most, ktorý bol zničený počas ostreľovania, bol po opravách znovu otvorený. Na obyvateľov Kyjeva a hostí hlavného mesta tak opäť čaká jeden z našich symbolov neporaziteľnosti, napísal na Facebooku starosta Kyjeva Vitalij Kličko.

15:41 Od začiatku invázie Rusko zabilo 450 detí, 863 detí bolo zranených. Napísala ukrajinská ambasáda na Twitteri.

14:49 Lídri Rumunska, Maďarska, Azerbajdžanu a Gruzínska dnes v Bukurešti podpísali dohodu o vybudovaní podmorského kábla, ktorý bude do Európy privádzať elektrinu z Azerbajdžanu. Informuje o tom agentúra Reuters, podľa ktorej sa rokovania zúčastnila aj šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Európska únia sa kvôli ruskej invázii Ukrajiny odkláňa od ruských fosílnych palív a hľadá alternatívy inde, napríklad v krajinách ako sú Nórsko a Spojené štáty, ale aj Katar a Azerbajdžan.

13:18 Na celej Ukrajine platí letecký poplach. Nezávislý projekt Bieloruský hajun totiž informoval o vzlete ruských lietadiel z Bieloruska. Vo vzduchu by mali byť stroje, ktoré sú schopné niesť hypersonické strely. Ďalšie lietadlá zase dokážu pátrať po ukrajinských systémoch protivzdušnej obrany a ďalších citlivých cieľoch. Podľa dostupných informácií vzlietla najmenej štyri lietadlá.

12:42 Ruský prezident Vladimir Putin sa stretol s vojenským vedením, ktoré dohliada na ruskú vojenskú operáciu na Ukrajine, oznámil v sobotu Kremeľ. "V piatok pracoval prezident celý deň v spoločnom veliteľstve zložiek zapojených do špeciálnej vojenskej operácie," uviedol Kremeľ vo vyhlásení.

12:09 Sirény varujúce pred vzdušným útokom sa v sobotu rozozneli vo viacerých častiach Ukrajiny vrátane hlavného mesta Kyjev. Deje sa tak len jeden deň po rozsiahlom ruskom útoku na objekty kritickej infraštruktúry. "Prosím choďte do úkrytov," uviedla na sociálnej sieti Telegram vojenská správa Kyjeva. Podľa denníka The Guardian sa sirény ozvali aj v Ľvove a vo Volynskej oblasti na západe Ukrajiny či v Mykolajive.

10:56 Americký generál vo výslužbe Ben Hodges sa domnieva, že Rusko počas zimy nebude mať dosť mužov, aby zaútočilo napríklad na Kyjev. Domnieva sa, že ruská mobilizácia nebola dostatočne úspešná. Útoku na Kyjev sa pritom obáva napríklad najvyšší ukrajinský veliteľ generál Zalužnyj. Podľa neho teraz Rusi cvičia nových 200-tisíc mužov. Podľa Pentagónu je možné, že sa o zimnú ofenzívu pokúsia Rusi aj Ukrajinci. Rozšíri preto výcvik ukrajinských vojakov.

10:31 Anželika je jedným z mnohých Rusov, ktorí sa po invázii Moskvy na Ukrajinu presťahovali do tureckého letoviska Antalya. Ich príchod ale zvýšil ceny domov a nájmov, čo viedlo miestnych k spísaniu petície požadujúcej zákaz vstupu cudzincov na trh s realitami. Petíciu od minulého mesiaca podpísalo v meste asi 13-tisíc ľudí, ktorí sa obávajú, že veľký príliv cudzincov, okrem Rusov aj Ukrajincov a ďalších, znamená, že mnoho Turkov si nebude môcť dovoliť tu žiť, píše agentúra Reuters.

10:26 Agentúra Ukrinform s odvolaním sa na šéfa Dnepropetrovskej oblasti Valentyna Rezničenka napísala, že v troskách domu v meste Kryvyj Rih, ktorý zasiahla ruská strela, sa našlo telo chlapca, ktorý mal rok a pol. Celkom tak ruský útok v tomto meste zabil štyroch ľudí - šesťdesiatšesťročnú ženu a mladý pár s ich malým synom, poznamenal Ukrinform. Ďalší ľudia vrátane detí utrpeli zranenie. Štyroch zranených hlási vedenie Kyjevskej oblasti.

9:40 Ukrajinci aj v sobotu podľa AFP pracujú na obnovení dodávok elektriny po piatkovom rozsiahlom ruskom vzdušnom útoku na svoju infraštruktúru.

"Naši technici a opravárske čaty začali pracovať už počas vzdušného poplachu a robia všetko pre to, aby obnovili výrobu a dodávky elektriny. Chce to čas. Ale urobí sa to," povedal prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý podľa serveru Ukrajinska pravda tiež vyhlásil, že Rusi majú dostatok rakiet na ešte niekoľko takto rozsiahlych vzdušných útokov. Nič to však podľa neho nezmení na rozložení síl vo vojne, ktorú rozpútala Moskva vo februári tohto roku.

9:36 Starosta Kyjeva Vitalij Kličko oznámil, že metro v meste už zase slúži svojmu pôvodnému účelu po tom, čo sa v ňom v piatok prevádzka vlakov kvôli vzdušným útokom zastavila a jeho podzemné časti sa premenili na kryty. Všetci obyvatelia Kyjeva podľa neho už majú aj dodávky vody. V polovici mesta bolo obnovené vykurovanie a v dvoch tretinách dodávky elektriny, informoval Kličko na Telegrame, kde zároveň upozornil na pokračujúci nedostatok elektriny a núdzové odstávky.

9:00 Viac ako tritisíc baníkov včera uviazlo baniach v Dnepropetrovskej oblasti na juhu Ukrajiny. Podľa tamojších úradov ich nebolo možné vyslobodiť kvôli výpadkom elektriny po ruskom ostreľovaní. Teraz už by všetci mali byť v bezpečí.

8:24 Ukrajinský generálny štáb tvrdí, že obrancovia odrazili ruské útoky pri obciach Ploščanka, Červonopopivka a Bielohorivka v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. A tiež pri Bachmute, Opytne, Zelenopillje, Andrijivky, Marjinky, Pobedy a Novomychajlivky v susednej Doneckej oblasti.

7:45 Ruská armáda vystrelila v piatok na ukrajinskú infraštruktúru celkom 98 riadených striel, uviedol ukrajinský generálny štáb vo svojej pravidelnej správe.

7:28 Ukrajinským podnikom sa podarilo doviezť už viac ako pol milióna generátorov, podľa piatkových slov ukrajinského premiéra Denysa Šmyhaľa sú však potrebné tisícky ďalších, a to väčších a výkonnejších, aby sa Ukrajine podarilo prekonať zimu. Informuje o tom spravodajská stanica Sky News.

7:22 Rusi sú údajne prostredníctvom ruských webstránok zameraných na hľadanie práce nabádaní, aby išli na Ukrajinu kopať zákopy. Informuje o tom stanica Sky News odvolávajúca sa správy ruských médií.

7:20 Dodávky vody a kúrenie má po piatkových ruských útokoch v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev dosiaľ len približne tretina obyvateľov, zatiaľ čo elektrinu má zhruba 40 percent. Uviedol to v piatok večer kyjevský starosta Vitalij Kličko, informuje stanica CNN.

7:08 Po včerajších útokoch zostrelila ukrajinská protivzdušná obrana šesťdesiat zo sedemdesiatich šiestich striel. Uviedol to vrchný veliteľ tamojšej armády generál Valerij Zalužnyj.

7:00 Situáciu v súvislosti s vojnou na Ukrajine sme s vami sledovali aj včera.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok