Putin strávil piatok na veliteľstve, ktoré riadi ruské sily na Ukrajine

ta3 čtk
17.12.2022 16:27

Ruský prezident Vladimír Putin strávil podľa svojho hovorcu Dmitrija Peskova celý piatok na veliteľstve ruských síl zapojených do "špeciálnej operácie na Ukrajine," ako Kremeľ nazýva svoju agresiu voči susednej krajine. Putin si podľa agentúry TASS od veliteľov žiadal návrhy ďalšieho postupu ruskej armády.

Slovenskí politici kritizujú Putinov krok na sociálnych sieťach. Obete si želajú mier, napísal úrad vlády
TASR/AP

"Vypočujeme si veliteľa každého operačného smeru a chcel by som počuť vaše návrhy týkajúce sa našich najbližších a strednodobých akcií," vyhlásil prezident podľa ruskej štátnej agentúry. Ruská armáda z jeho rozkazu vpadla na Ukrajinu 24. februára.

Na záberoch z piatkového rokovania, ktoré odvysielali ruské televízne stanice, bol aj ruský minister obrany Sergej Šojgu alebo náčelník generálneho štábu Valerij Gerasimov, poznamenala stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe. Na snímkach, ktoré zverejnil Kremeľ, je vidieť aj veliteľ ruských inváznych síl na Ukrajine Sergej Surovikin.

Podrobnosti o Putinovej návšteve ani to, kde sa veliteľstvo nachádza, ruské úrady ani médiá nezverejnili. BBC v tejto súvislosti poznamenala, že šéf Kremľa ešte nikdy nenavštívil priamo zónu bojových operácií. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa na rozdiel od Putina išiel za obrancami Ukrajiny pozrieť niekoľkokrát.

Putin na začiatku decembra podľa ruských médií prešiel v Mercedese Kerčeský most, ktorý spája Ruskom nelegálne anektovaný ukrajinský polostrov Krym s ruskou pevninou. Stavbu pred takmer dvoma mesiacmi poškodil mohutný výbuch, ktorý Moskva dáva za vinu ukrajinským tajným službám.

Rusko, ktoré vojnu na Ukrajine rozpútalo svojou inváziou na konci februára, sa v poslednej dobe stretáva s radom vojenských neúspechov a ukrajinská armáda oslobodila veľké časti oblastí, ktoré Rusko na jar okupovalo. Od októbra zintenzívnilo vzdušné útoky na ukrajinskú energetickú infraštruktúru, milióny ľudí sa kvôli tomu ocitajú bez dodávok elektrického prúdu, vody aj tepla.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok