ONLINE: Okupanti na Donbase ničia mestá a dediny. Rusi hľadajú pracovníkov na budovanie zákopov na Ukrajine

ta3 TASR ČTK
16.12.2022 06:52

Okupanti na Donbase fyzicky ničia mestá a dediny, aby ukrajinskí vojaci nemali k dispozícii budovy, ktoré by mohli využiť na obranu, uviedol vo svojom nočnom prejave ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Na ruských sociálnych sieťach a internetových stránkach s ponukami práce sa objavili inzeráty zháňajúce pracovníkov na budovanie zákopov a opevnení v okupovanej ukrajinskej Záporožskej a Luhanskej oblasti a v Belgorodskej oblasti na západe Ruska. Informuje o tom spravodajský portál Meduza. Udalosti na Ukrajine sme s vami sledovali online.

ONLINE: Rusko nasadilo v Donbase aj tisíce žoldnierov zo Sýrie, Líbye a iných krajín. Ukrajinskí vojaci ovládli mesto Marjinka
TASR/AP

00:00 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:26 Ruský vodca Vladimír Putin v pondelok pôjde do Minsku na schôdzku so svojím bieloruským náprotivkom Alexandrom Lukašenkom. Nezávislé médiá a opoziční politici si kladú otázku, či Putin prvýkrát za tri roky príde na návštevu, aby Lukašenka prinútil k priamemu zapojeniu do vojny proti Ukrajine. Nevylučujú však ani variant, že jeho príchod bude gestom „na počesť posledného spojenca Moskvy“. Bielorusko je partnerom Ruska, do bojov sa však priamo nezapája.

22:49 Najnovšie ruské raketové útoky na Ukrajine môžu byť predzvesťou veľkej ruskej ofenzívy. Pre stanicu Sky News to v piatok uviedol britský generál vo výslužbe Richard Shirreff, ktorý v minulosti pôsobil ako zástupca vrchného veliteľa síl NATO v Európe.

22:08 Šéfka francúzskej diplomacie Catherine Colonnová v piatok odmietla tvrdenie šéfa ruskej polovojenskej Vagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina, ktorý Paríž obvinil zo zodpovednosti za výbuch balíkovej bomby v Stredoafrickej republike. Vážne zranenia pri ňom utrpel riaditeľ ruského kultúrneho centra v metropole SAR Bangui Dmitrij Sytyj. 

21:33 Ukrajinský generálny prokurátor a vedúci predstavitelia ukrajinských inštitúcií vyzývajú Ukrajincov na Slovensku, aby nahlásili slovenským policajtom vojnové zločiny, ktorých boli obeťami alebo svedkami. Informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová. 

21:01 Rusko má dostatok munície pre niekoľko ďalších rozsiahlych vzdušných útokov na Ukrajinu, uviedol v prejave ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Moskva od októbra útočí na energetickú infraštruktúru a mestá na Ukrajine, masívny útok podnikla naposledy dnes ráno.

20:43 Šéf európskej diplomacie Josep Borrell odsúdil piatkové masívne raketové útoky ruskej armády na Ukrajinu. Borrell ich označil za ďalší príklad teroru zo strany Kremľa a za vojnový zločin, informuje agentúra AFP. 

19:48 Na územie Volgogradskej oblasti na juhu európskej časti Ruska dopadli v piatok "neidentifikované objekty". Tento incident sa časovo zhodoval s novou vlnou raketových útokov ruskej armády na Ukrajinu, informovala britská stanica BBC odvolávajúca sa na miestne médiá. 

18:58 Poslanci chorvátskeho parlamentu v piatok odmietli, aby sa ich krajina zúčastňovala na výcviku ukrajinských vojakov v rámci misie EÚ. K hlasovaniu v parlamente došlo po tom, ako takéto opatrenie odmietol schváliť chorvátsky prezident Zoran Milanovič, ktorý ho označil za protiústavné. Informujú agentúry AP a HINA. 

18:31 Švajčiarsko sa dnes pridalo k cenovému stropu na ruskú ropu, ktorý zaviedli krajiny zo skupiny G7 a Európska únia. Oznámila to švajčiarska vláda. Švajčiarsko tak zakazuje prevážať ruskú ropu prepravovanú po mori, obchodovať s ňou či ohľadom nej sprostredkovávať transakcie, keď jej cena presahuje 60 dolárov za barel.

17:36 Obyvateľov Krymu, ktorí boli stíhaní a odsúdení za trestné činy, údajne prevážajú do trestaneckých kolónií v Rusku. Informuje o tom v piatok stanica Sky News citujúc zo správ ukrajinského mediálneho projektu Graty. 

17:23 Šéf poľskej polície Jaroslaw Szymczyk vo svojej kancelárii údajne nedopatrením vystrelil z granátometu, ktorý dostal ako darček počas návštevy Ukrajiny. Informuje o tom agentúra Reuters a britská stanica Sky News s odvolaním sa na poľské médiá. 

16:54 Burkina Faso si v piatok predvolala veľvyslanca Ghany, aby vyjadrila protest proti obvineniam, že burkinská vláda na pomoc pri bojoch s džihádistami povolala žoldnierov z Ruska. Informovala o tom agentúra AFP. Ghanský prezident Nana Akufo-Addo ešte v stredu obvinil susednú Burkinu Faso, že s ďalším africkým štátom Mali uzavrela dohody o nasadení žoldnierov z ruskej polovojenskej Vagnerovej skupiny, čo označil za "mimoriadne znepokojujúcu" správu. 

16:22 Ukrajinská energetická spoločnosť Ukrenergo vyhlásila v piatok stav núdze z dôvodu systémovej havárie v energetickej infraštruktúre.

Ako s odvolaním sa na technikov spoločnosti vysvetlila stanica BBC, takýto režim sa na Ukrajine zavádza vtedy, keď firma nemá technickú kapacitu na to, aby zabezpečila dodávky elektriny pre aspoň 50 percent spotrebiteľov. 

15:37 Bezprostredne po invázii ruských vojsk na Ukrajinu tento rok 24. februára ruská centrálna banka zvýšila základnú sadzbu na 20 percent z 9,5 percenta, aby zmiernila riziká pre finančnú stabilitu. Odvtedy ale základný úrok šesťkrát znížila. Na 7,50 percenta zostáva úroková sadzba od 19. septembra.

14:35 Kyjevské úrady v piatok oznámili, že ukrajinské hlavné mesto sa ubránilo "jednému z najväčších raketových útokov" od začiatku invázie Ruska na Ukrajinu spred takmer desiatich mesiacov. Kyjevské úrady hlásili, že protivzdušná obrana zostrelila dopoludnia takmer všetky rakety, ktoré prenikli do vzdušného priestoru mesta. Informovala agentúra AP.

13:28 Piatkový ruský vzdušný úder poškodil deväť ukrajinských energetických zariadení, povedal podľa Reuters minister energetiky Herman Haluščenko. Prevádzkovateľ ukrajinskej siete uviedol, že tentoraz bude obnovenie dodávok elektriny trvať dlhšie ako pri predchádzajúcich útokoch. Bez elektriny je Charkov, Poltava, mestá Čerkasy a Umaň a Kirovohradská oblasť. Problémy sa prejavujú aj v Odese alebo Vinnycji a Sumskej oblasti.

12:16 Rusko v roku 2023 zdvojnásobí počet testov svojich medzikontinentálnych balistických rakiet. Moskva ich budúci rok vykoná celkovo osem, oznámil v piatok generálplukovník Sergej Karakajev, veliteľ ruských Raketových vojsk strategického určenia (RVSN). Informovala agentúra Reuters. 

11:39 Ruské raketové údery spôsobili v piatok v ukrajinskom Charkove "kolosálne" škody na infraštruktúre, ktoré sa dotkli predovšetkým energetického systému, uviedol starosta mesta Ihor Terechov. "Prosím vás o trpezlivosť s tým, čo sa teraz deje. Viem, že vo vašich domoch nesvieti svetlo, nekúri sa, nie je dodávaná voda."

10:50 Dvaja ľudia zomreli a päť ďalších bolo zranených pri ruskom vzdušnom údere, ktorý zasiahol obytnú budovu v ukrajinskom meste Kryvyj Rih, uviedol šéf oblasti.

9:47 Ruský prezident Vladimir Putin navštívi v pondelok Bielorusko, aby tam rokoval so svojím bieloruským náprotivkom Alexandrom Lukašenkom. Informovala agentúra AFP. 

8:41 Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok uviedol, že bude naďalej naliehať na svojho ruského náprotivka Vladimira Putina, aby na Ukrajine zastavil ostreľovanie civilistov ťažkými zbraňami a dokončil bezpečnostný plán pre Záporožskú atómovú elektráreň (ZAES). Informovala agentúra AFP.

7:45 Spojené štáty rozšíria svoju pomoc s výcvikom ukrajinských vojakov so zameraním na rozsiahlejšie manévre, ako aj na inštruktáž ku konkrétnym zbraňovým systémom. Vo štvrtok to oznámilo americké ministerstvo obrany, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

7:23 Ruská armáda bombardovala vo štvrtok nedávno oslobodené mesto Cherson na juhu Ukrajiny viac ako 16-krát, uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informovala agentúra AFP.

6:57 Nemecká vláda vo štvrtok oznámila, že Ukrajine dodá ďalšiu muníciu pre systémy protivzdušnej obrany IRIS-T, ktoré Berlín poskytol Kyjevu na obranu pred ruskou agresiou. TASR o tom informuje podľa správy britského denníka The Guardian. 

6:48 Na ruských sociálnych sieťach a internetových stránkach s ponukami práce sa objavili inzeráty zháňajúce pracovníkov na budovanie zákopov a opevnení v okupovanej ukrajinskej Záporožskej a Luhanskej oblasti a v Belgorodskej oblasti na západe Ruska. Informuje o tom spravodajský portál Meduza.

V inzerátoch je za prácu na rotačnom základe v cykloch od 30 do 90 dní ponúkaný plat 89 tisíc až 258 tisíc rubľov. Hoci takáto odmena prevyšuje ruskú priemernú mzdu, vo väčšine ponúk nie sú uvedené žiadne požiadavky, ktoré by uchádzači mali spĺňať. Zamestnávatelia ponúkajú ubytovanie, jedlo a dopravu zadarmo. Práca obnáša hĺbenie zákopov, stavbu opevnenia a bunkrov alebo rozmiestňovanie protitankových zátarasov.

6:30 Okupanti na Donbase fyzicky ničia mestá a dediny, aby ukrajinskí vojaci nemali k dispozícii budovy, ktoré by mohli využiť na obranu, uviedol vo svojom nočnom prejave ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. "Nemôžu poraziť našu armádu, a tak fyzicky ničia každé mesto a dedinu, aby v nich neboli žiadne budovy, dokonca ani múry, ktoré by sa dali použiť na obranu," povedal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok