NASA hlási úspech misie Artemis. Modul Orion obletel Mesiac a vrátil sa na Zem

ta3 čtk
11.12.2022 18:58

Modul Orion v nedeľu dopadom do Tichého oceánu zavŕšil svoju cestu okolo Mesiaca. Predtým pri prelete zemskou atmosférou zvládol najkritickejšiu časť testovacej misie Artemis I amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA), pri ktorej sa dostal ďalej od Zeme ako ktorékoľvek iné kozmické plavidlo navrhnuté pre posádku.

Do vôd pri mexickom ostrove Guadalupe dopadol o 18:40 SEČ. Dnes ukončená misia bez posádky bola prvým krokom programu Artemis, ktorý má ambície vyslať človeka na Mesiac a následne založiť dlhodobú lunárnu kolóniu ako odrazový mostík pre ešte ambicióznejší projekt budúcich letov na Mars.

Poslednú fázu návratu na Zem NASA začala krátko po 18:00 SEČ, kedy sa od posádkového modulu oddelil Európsky servisný modul (ESM) Európskej kozmickej agentúry (ESA). Orionu zaisťoval vzduch, elektrinu a pohon.

Do pozemskej atmosféry potom modul vstúpil krátko pred 18:30 SEČ rýchlosťou bezmála 40 000 kilometrov za hodinu, teda 32-násobkom rýchlosti zvuku. Ochranný štít pri tom musel vydržať teplotu až 3000 stupňov Celzia, zhruba polovičnú teplotu, než má povrch Slnka.

"Dopad do Tichého oceánu bol ukážkový," uviedol komentátor NASA po tom, čo sa Orion zniesol do Tichého oceánu pri Kalifornskom polostrove, päť námorných míľ (9,2 kilometra) od americkej lode USS Portland. Modul vznášajúci sa nad hladinou a jeho posádku - tri figuríny vybavené senzormi - rýchlo obkrúžili helikoptéry a menšie plavidlá.

Úspešný návrat na Zem je pre NASA významným míľnikom programu Artemis. Budúca misia plánovaná na rok 2024 totiž vyšle na cestu okolo Mesiaca štyroch astronautov, o rok neskôr má nasledovať pristátie priamo na pozemskej družici.

Astronauti naposledy pristáli na Mesiaci presne pred pol storočím, 11. decembra 1972. Astronauti NASA Eugen Cernan a Harrison Schmitt z Apolla 17 následne strávili tri dni prieskumom mesačného povrchu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok