NASA si ide podmaniť Mesiac, aby mala na dosah Mars. Čo je cieľom budúcich misií Artemis?

ta3/Soňa Búranová
18.12.2022 06:00

NASA má veľkolepé vízie do budúcnosti. Keďže modul Orion úspešne pristál v Tichom oceáne, misia Artemis I je zavŕšená. Cestou okolo Mesiaca a späť na Zem sa to však nekončí. Budúce misie majú byť ambicióznejšie, premyslenejšie, no zato nákladnejšie. Čo je ich cieľom a prečo sa NASA opäť snaží dostať na Mesiac, keď sa jej to už raz podarilo?

NASA si ide podmaniť Mesiac, aby mala na dosah Mars. Čo je cieľom budúcich misií Artemis?
TASR/AP/Mario Tama

Moduly vo výrobe

Partnerom NASA bola pri tejto misii Európska vesmírna agentúra. Poskytla servisný a pohonný modul, ktorý tlačil Orion k Mesiacu, okolo neho a späť na Zem. Novinár BBC Johathan Amos vysvetlil, že sa oddelil asi 20 minút pred opätovným vstupom Orionu do atmosféry a bol zničený pri páde smerom k Zemi nad južným Pacifikom.

Európa bude NASA aj naďalej dodávať ďalšie servisné moduly pre budúce misie kapsuly Orion, čím si zabezpečí miestenky do vesmíru aj pre vlastných astronautov, ktorí raz poletia s kolegami z Ameriky.

Pohonný modul pre ďalšiu misiu Artemis – prvú so živou posádkou – už NASA dostala. Tretie vozidlo, to, ktoré sa použije pre Artemis III, misiu na pristátie na Mesiaci, je v pokročilom štádiu montáže v Nemecku.

Takto vyzeral dopad Orionu na hladinu Tichého oceánu:

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 4
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok