Čo robia počas Vianoc moslimovia či pohania? Budhisti zdobia figovník, židia zapaľujú sviečky

ta3/Alžbeta Múcsková
23.12.2022 00:00

December a jeho posledný týždeň sa v krajinách, kde prevažuje kresťanstvo, spája s Vianocami. Hoci by sa zdalo, že nimi žije celý svet bez ohľadu na vieru, nie je to celkom tak. Prvky podobné tým, ktoré poznáme z kresťanských vianočných sviatkov, nájdeme aj v iných náboženstvách.

Čo robia počas Vianoc moslimovia či pohania? Budhisti zdobia figovník, židia zapaľujú sviečky
Profimedia

Narodenie Krista

Vianoce, ako ich poznáme na Slovensku, sú zmesou kresťanských i pohanských tradícií, z ktorých si domácnosti každú zimu vyskladajú také oslavy, na aké sú zvyknuté. Na Slovensku prevláda medzi náboženstvami rímskokatolícka cirkev, ku ktorej sa pri poslednom sčítaní ľudí v roku 2021 prihlásili viac ako tri milióny obyvateľov. Vianoce slovenských domácností sa tak zväčša podobajú a nesú rovnaké charakteristické znaky. 

Prípravou na Vianoce je takzvaný Advent. Je to prvá časť liturgického roka, ktorá trvá štyri nedele. Toto obdobie slúži ako príprava na nadchádzajúce sviatky. Zostávajúce týždne do Vianoc symbolizuje adventný veniec, každú nedeľu sa na ňom rozsvieti jedna svieca.

Veriaci počas Vianoc oslavujú narodenie Ježiša Krista. "Dôležitý nie je 24. december, ale práve 25. december, kedy sa Ježiš narodil. Jeho narodenie oslavujeme už od polnoci, a to najprv polnočnou omšou," vysvetlila katolíčka Lucia K.

Polnočná omša TASR/Milan Kapusta (ilu)

Štedrovečerná večera, zdobenie stromčeka a rozdávanie darov sú iba doplnkami hlavných osláv. Zvykom medzi veriacimi je tiež modlitba pred Štedrou večerou.

Rozdávanie darov rodine a priateľom je naviazané na dary, ktoré priniesli Traja králi do Betlehema po tom, ako sa Ježiš narodil. V priebehu 25. a 26. decembra, teda na Prvý sviatok vianočný a Druhý sviatok vianočný sa zúčastňujú viacerých omší na oslavu jeho narodenia.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 6 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok