Tradičné vianočné jedlá zo zahraničia: Kde jedávajú moriaka či kura z fastfoodu?

TA3/zm
16.12.2022 08:00

Najkrajšie sviatky v roku sa nezadržateľne blížia a kým my si ich nevieme predstaviť bez kapra a kapustnice, vo svete majú celkom iné gastro zvyky. Pozrite sa, na čom si počas Štedrého dňa pochutnajú v iných krajinách.

Tradičné vianočné jedlá zo zahraničia: Kde jedávajú moriaka či kura z fastfoodu?
Pexels

Niektoré jedlá zo zahraničia, typické pre Vianoce, vám môžu byť inšpiráciou, ak vám nechutí slovenská klasika.

Talianske štedré cestoviny

Asi vás neprekvapí, že cestovín sa Taliani nevzdajú ani cez sviatky. Pripravujú sa s pečeňou a šumivým vínom. Nepodávajú sa však 24. večer, ale skôr na obed. Každý rfegión Apeninského polostrova slávi sviatky trochu inak, pre mnohé časti Talianska je podstatnejšie deň Božieho narodenia ako Štedrý večer. Okrem cestovín majú Taliani vo zvyku pripravovať aj rôzne druhy rýb či cibuľovú pizzu.   

Neskorá španielska večera

Španieli slávia Štedrý deň večerou, rovnako ako je to u nás. Prekvapí vás však čas, kedy začnú hodovať. Zvyčajne si k stolu rodina sadá až okolo jedenástej v noci. Chýbať nesmú dary mora, v prvom rade rybia polievka, ale aj rôzne iné pochúťky z kreviet a úhorov. Typická je aj sušená šunka jamón, podávaná s rôznymi syrmi a zeleninou.

Dvanásť chodov v Poľsku

Na Vianoce u našich severných susedov je to doslova obžerstvo. Keďže na Poľsko malo veľký vplyv kresťanstvo, podáva sa tu na Štedrý deň dvanásť chodov, rovnako ako bolo apoštolov. Jedlá sa líšia podľa regiónov, ale typický je kapor so zemiakmi a hríbmi, ako polievka boršč bez mäsa a zelené závitky s pohánkovou kašou. Bežne sa servírujú aj pirohy s najrôznejšími náplňami, od mäsitých až po zeleninové.  

Peruánsky moriak

V Peru sa Vianoce podobajú, aspoň čo sa menu týka, americkému vďakyvzdaniu. Na Štedrý deň sa tu totiž podáva moriak, bohato plnený ovocím a zaliaty ešte aj jablkovou omáčkou. Ich typickým šalátom je tamales, ktorý sa jedáva s kukuričnými listami varenými na pare.

Japonský fastfood

Znie to neuveriteľne, ale pre Japoncov je od osemdesiatych rokov tradíciou jesť na Vianoce smažené kura. V tých časoch totiž bežala reklama na jeden z fastfoodov, ktoré poznáme aj u nás, a bola natoľko silná, že sa toto jedlo stalo tradíciou. Vraj je o vianočné kura taký obrovský záujem, že sa objednávky naň prijímajú už od októbra.   

Témy: Vianoce
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok