Čo robia počas Vianoc moslimovia či pohania? Budhisti zdobia figovník, židia zapaľujú sviečky

ta3/Alžbeta Múcsková
23.12.2022 00:00

December a jeho posledný týždeň sa v krajinách, kde prevažuje kresťanstvo, spája s Vianocami. Hoci by sa zdalo, že nimi žije celý svet bez ohľadu na vieru, nie je to celkom tak. Prvky podobné tým, ktoré poznáme z kresťanských vianočných sviatkov, nájdeme aj v iných náboženstvách.

Čo robia počas Vianoc moslimovia či pohania? Budhisti zdobia figovník, židia zapaľujú sviečky
Profimedia

Osem sviečok na osem dní

Židia oslavujú namiesto Vianoc sviatok svetiel, ktorý sa volá Chanuka. Pri Chanuke si pripomínajú opätovné zasvätenie jeruzalemského chrámu. Podľa Ústredného zväzu židovských náboženských obcí v Slovenskej republike sa Chanuka viaže na historické udalosti, pri ktorých Makabejovci zvíťazili nad sýrsko-gréckym kráľom Antiochusom-Epifanesom IV.

Tento kráľ pred svojou porážkou zakázal židovské obrady a zneuctil jeruzalemský chrám. Jeho pádu predchádzalo povstanie židov na čele s rodinou, ktorá sa nazývala Makabejovci. Oslobodili Jeruzalem a jeruzalemský chrám.

Chanuka Profimedia

Pri opravách a čistení zneucteného chrámu zapálili večné svetlo, avšak k dispozícii mali iba jednu nádobu posvätného oleja na jeho dolievanie. Nádoba obsahovala množstvo iba na jeden deň a výroba nového oleja mala trvať až osem dní. Podľa legendy sa však stal zázrak a táto malá nádoba chrámu vystačila na celú dobu, kým nepripravili nový olej. Z tejto legendy vznikla jedna z najznámejších židovských tradícií, a to zapaľovanie ôsmich sviečok počas Chanuky.

Židia sa riadia iným kalendárom a Chanuka začína 25. Kisleva. Kislev je židovský mesiac, ktorý spadá na prelom novembra a decembra svetského kalendára. Od 25. Kisleva sa počas ôsmich dní postupne zapaľujú sviečky na špeciálnom svietniku. V prvý deň zapália jednu, v druhý dve a tak ďalej. Na ôsmy deň zapália židia všetky sviečky.

Chanukový svietnik má deväť ramien. Osem z nich je pre chanukové sviečky a na posledný z nich sa upevňuje pomocná svieca, ktorá sa používa na zapálenie ostatných. Nazýva sa šámes. "Pri chanukových sviečkach sa nemá pracovať, ani ženy nemajú vykonávať domáce práce, kým tieto sviečky nedohoria," píše zväz na svojich stránkach.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 6
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok