Rusko má dostatok munície na niekoľko ďalších útokov, domnieva sa Zelenskyj

16.12.2022 20:59

Rusko má dostatok munície pre niekoľko ďalších rozsiahlych vzdušných útokov na Ukrajinu, uviedol v prejave ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Moskva od októbra útočí na energetickú infraštruktúru a mestá na Ukrajine, masívny útok podnikla naposledy dnes ráno.

ergv
TASR/AP

"Bez ohľadu na to, v čo dúfajú tí uctievači rakiet z Moskvy, (útoky) nezmení rozloženie síl v tejto vojne. Majú stále dosť striel na niekoľko podobných útokov. My máme dostatok sebadôvery a odhodlania, aby sme im to po týchto úderoch vrátili," povedal Zelenskyj v pravidelnom večernom príhovore.

Rusko na Ukrajinu zaútočilo takmer pred desiatimi mesiacmi, tento rok 24. februára. Na energetickú infraštruktúru susednej krajiny a na tamojšie mestá začalo útočiť s prichádzajúcou zimou, Ukrajina sa kvôli tomu stretáva s výpadkami elektriny, tepla, svetla i vody.

Výbuchy otriasli Kyjevom a ďalšími mestami aj dnes. Úder poškodil deväť energetických zariadení, povedal po útokoch minister energetiky Herman Haluščenko. Traja ľudia zomreli a ďalší utrpeli zranenia, keď ruská strela zasiahla obytnú budovu v meste Kryvyj Rih. Podľa náčelníka ukrajinského generálneho štábu Valerija Zalužného protivzdušná obrana zostrelila 60 zo 76 ruských striel, čo dnes zopakoval aj Zelenskyj.

Voda podľa prezidenta kvôli výpadkom elektriny dnes netekla v Kyjeve a ďalších 14 oblastiach. Na opravách energetickej siete sa pracuje, Zelenskyj však vyzval Ukrajincov k trpezlivosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok