Na Twitter chce vrátiť slobodu slova. Musk poskytol novinárom interné e-maily zamestnancov

ta3 čtk
12.12.2022 18:10

Vlastník spoločnosti Twitter Elon Musk poskytol najmenej trom novinárom prístup k internej komunikácii zamestnancov spoločnosti z doby, keď firmu ešte nevlastnil. Kľúčoví zamestnanci vtedy riešili otázky ako zablokovanie účtu bývalého prezidenta Donalda Trumpa alebo šírenie správy denníka New York Post (NYP) o výbušných podnikateľských aktivitách Huntera Bidena, syna súčasného prezidenta Joea Bidena.

Na Twitter chce vrátiť slobodu slova. Musk poskytol novinárom interné e-maily zamestnancov
TASR/AP

Musk sa zverejnením internej komunikácie snaží posilniť svoje argumenty o tom, že z Twitteru opäť urobí miesto, kde sloboda slova nebude potláčaná, napísal denník The Hill.

Bola porušená ústava USA?

Prvú sériu okomentovaných dokumentov zdieľal na Twitteri novinár na voľnej nohe Matt Taibbi na začiatku decembra a okrem už známej skutočnosti, že zamestnanci Twitteru tiahnu skôr k Demokratickej ako Republikánskej strane, poukázal aj na istý chaos medzi zamestnancami po tom, čo Twitter obmedzil šírenie článku NYP o Bidenovi mladším. Taibbi poukazuje na údajnú ochranu demokratov. Firma svoj krok zdôvodnila tým, že článok obsahoval súkromné kontaktné údaje a zároveň porušoval pravidlá šírenia obsahu vzídeného z hackerského útoku.

Ďalší zo série dokumentov s komentármi zdieľali počas uplynulých dvoch týždňov na svojich twitterových účtoch Bari Weissová, niekdajšia novinárka denníkov The New York Times alebo The Wall Street Journal, ktorá písala prevažne o kultúre, a autor Michael Shellenberger. Nie je jasné, podľa akého kľúča si Musk či ľudia jemu blízki vybrali práve týchto novinárov; ani jeden z nich však nepracuje pre mainstreamové médium, ktoré Musk v minulosti kritizoval. Všetci svoje zistenia publikovali ako prví na Twitteri. Nie je tiež jasné, aký rozsiahly prístup k interným dokumentom novinári získali, hoci server The Insider uviedol, že Weissová dostala aj pracovný laptop a prístup do firemného systému.

"Teším sa na to, až budem prechádzať reakcie, v ktorých sa budú ľudia sťažovať, že 'robím reklamu najbohatšiemu mužovi na svete', a potom sa pozriem, koľko z tých (novinárov) publikovalo články na základe anonymných zdrojov z FBI, CIA, Pentagónu alebo Bieleho domu," reagoval na kritiku Taibbi.

"Ako v prípade mnohých iných spravodajských článkov, Twitter Files sa rýchlo stali nástrojom v službách už množstva existujúcich argumentov," napísal k prípadu denník The New York Times. Kritici uvádzajú, že dokumenty sú jasným dôkazom narušovania slobody slova a prístupu k informáciám, konkrétne tým, ktoré by mohli poškodiť demokratov, a že aj keď za konaním Twitteru neboli stranícke úmysly, jeho výsledok stranícky bol. "Dokumenty ukazujú na systémové porušovanie prvého dodatku ústavy," povedal prominentný a republikánom naklonený moderátor stanice Fox News Tucker Carlson.

Zástancovia naopak argumentujú, že uniknutá komunikácia len zobrazuje niekoľko riadiacich zamestnancov Twitteru debatujúcich o tom, ako si poradiť so šírením nepotvrdenej správy, alebo že aj sám Musk, súčasný majiteľ Twitteru, sa v minulosti vyslovil za obmedzovanie určitého obsahu na sieti pod jeho správou.

A čo Trump?

Časopis The Forbes tiež upozornil, že predovšetkým Taibbi upozorňuje na kauzu, za ktorou sa už vtedajší riaditeľ a spoluzakladateľ Twitteru Jack Dorsey ospravedlnil a vo svojej výpovedi pred senátnym výborom označil obmedzovanie šírenia článku u Bidenovi mladšom za "úplnú chybu".

Najnovší zo série príspevkov na Twitteri postavených na interných dokumentoch zverejnil v nedeľu Shellenberger, ktorý sa zaoberal okolnosťami zablokovania účtu exprezidenta Trumpa 7. januára, deň po nepokojoch v americkom Kapitole, pri ktorých zomrelo niekoľko ľudí. Trump vtedy vyhlasoval, že mu "boli ukradnuté voľby", a odmietol uznať porážku v prezidentskom boji proti Bidenovi. Dorsey bol v tom týždni na dovolenke a vedenie na mieste podľa Shellenbergera prevzal riaditeľ jedného z oddelení Yoel Roth, prostredníctvom ktorého v reakcii na udalosti v Kapitole Dorsey schválil systém piatich výstrah za porušovanie pravidiel platformy. Piata výstraha znamenala zablokovanie účtu.

Trumpov účet bol nakoniec zablokovaný kvôli "riziku podnecovania ďalšieho násilia", hoci mal len jednu výstrahu. Jeden zo zamestnancov sa v súkromnom chate pýtal Rotha, či "podnecovanie k násiliu mení systém počítania výstrah". Roth odpovedal, že nie a že Trump má stále len jednu výstrahu. "Toto je za všetko ostatné," dodal.

Bežní ľudia netušia

Weissová sa vo svojom vlákne príspevkov zamerala na "tajné čierne listiny" a iné neoficiálne metódy manipulácie so šírením obsahu, ktoré Twitter údajne používal. Účty na čiernej listine sa napríklad bez vedomia svojich majiteľov nemohli dostať do záložky trendov na hlavnej stránke Twitteru, alebo sa ich príspevky nedostali k toľkým používateľom. Vedenie firmy v roku 2018 poprelo, že by blokovalo či limitovalo príspevky "na základe politických názorov alebo ideológie". Weissová však cituje nemenovaného technika siete, ktorý povedal, že platforma "pomerne dosť ovláda potenciál šírenia obsahu a normálni ľudia nevedia, ako veľmi".

Súčasný majiteľ Twitteru Musk je teraz najbohatším človekom na svete. Firmu kúpil v októbri za 44 miliárd dolárov (cez bilión dolárov)  av spoločnosti odvtedy začal dramatické zmeny, vrátane prepustenia zhruba polovice zamestnancov a väčšiny vedenia s cieľom znížiť náklady. Ako nedávno uviedol americký denník The New York Times, od nástupu Muska do vedenia spoločnosti sa podľa prieskumu prudko zvýšil rozsah problematického obsahu a predtým zakázaných účtov na sociálnej sieti.

Odchod z Twitteru odvtedy oznámili napríklad herci Jim Carrey a Whoopi Goldbergová, supermodelka Gigi Hadidová či hudobník Jack White zo skupiny The White Stripes alebo spevák Elton John. Hadidová označila Twitter pod Muskovým vedením za "žumpu nenávisti a fanatizmu". Muska však mnohí obdivujú a vzhliadajú k nemu ako k vizionárovi bez ideologickej záťaže mainstreamových médií, ktorý na Twitter vráti slobodu slova.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok