Rusko za prepustenie Whelana chcelo Rusa odsúdeného v Nemecku za vraždu, tvrdí CNN

ta3 čtk
10.12.2022 21:53

Rusko odmietlo prepustiť spolu s americkou basketbalistkou Brittney Grinerovou aj bývalého amerického vojaka Paula Whelana, ak by v rámci výmeny väzňov nebol prepustený bývalý dôstojník ruskej tajnej služby FSB Vadim Krasikov. Ten bol vlani v Nemecku odsúdený na doživotné väzenie za vraždu Čečenca s gruzínskym občianstvom v roku 2019 v centre Berlína. S odvolaním sa na nemenovaných amerických činiteľov o tom dnes píše web televízie CNN.

Rusko za prepustenie Whelana chcelo Rusa odsúdeného v Nemecku za vraždu, tvrdí CNN
Sofia Sandurskaya, Moscow News Agency photo via AP

Spojené štáty podľa týchto zdrojov Rusku ponúkli výmenou za Whelana niekoľko iných v USA väznených Rusov, čo ale Moskva odmietla. Vo štvrtok USA a Rusko nakoniec po mesiacoch vyjednávania vymenili Grinerovú za ruského obchodníka so zbraňami Viktora Buta.

CNN v auguste exkluzívne informovala, že Rusi požiadali o prepustenie Krasikova spolu s Butom výmenou za Whelana a Grinerovú. Whelan bol odsúdený na 16-ročný trest odňatia slobody za údajné zapojenie do špionáže a nachádza sa vo väzenskom zariadení v Mordvinsku na východe európskej časti Ruska.

Americkí predstavitelia sa v tichosti obrátili na Nemecko s otázkou, či by bolo ochotné Krasikova do výmeny zahrnúť, oznámil CNN predtým tento rok vysoko postavený nemecký vládny zdroj. Berlín ale podľa tohto zdroja nebol pripravený vydanie Krasikova vážne zvažovať.

USA podľa CNN urobili Rusom niekoľko iných návrhov, aby ich prinútili súhlasiť so zahrnutím Whelana do výmeny väzňov. Medzi menami, ktoré Washington spomenul, boli ruský občan Alexander Vinnik, ktorý bol v auguste vydaný z Grécka do USA na základe obvinenia z prania špinavých peňazí, hackerstva a vydierania. USA vraj tiež ponúkli výmenu Romana Selezneva, odsúdeného ruského kyberzločinca, ktorý si v súčasnosti v USA odpykáva 14-ročný trest. Seleznevov právnik na žiadosť o komentár bezprostredne nereagoval. Frédéric Bélot, ktorý zastupoval Vinnika vo Francúzsku pred jeho vydaním do USA, v piatok CNN povedal, že nevie o žiadnych rokovaniach medzi Moskvou a Washingtonom o zahrnutí Vinnika do prípadnej výmeny väzňov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok