Živý alebo umelý vianočný stromček? Odpoveď nie je taká jednoznačná, ako by sa mohlo zdať

ta3/nf
20.12.2022 00:00

Zatiaľ čo niektorí sa vyžívajú vo vôni skutočného vianočného stromčeka a radosti z jeho výberu na miestnych marketoch alebo v lesných škôlkach, iní uprednostňujú praktickú stránku umelých stromčekov, ktoré môžu znova použiť aj ďalšie roky. Ktorý je však ekologickejší? Odpoveď nie je taká jednoduchá, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať.

Živý alebo umelý vianočný stromček? Odpoveď nie je taká jednoznačná, ako by sa mohlo zdať
Profimedia

Živý stromček

Podľa americkej Národnej asociácie vianočných stromčekov trvá v priemere sedem rokov, kým živý stromček úplne dorastie. Ako rastie, absorbuje oxid uhličitý zo vzduchu. Ochrana lesov a výsadba stromov môžu pomôcť odvrátiť najhoršie dopady klimatickej krízy odstránením plynu otepľujúceho planétu z atmosféry. Ak sú stromy vyrúbané alebo spálené, môžu uvoľniť uhlík, ktorý pohltili, späť do atmosféry.

Hovorca Národnej asociácie vianočných stromčekov Doug Hundley povedal, že výrub vianočných stromčekov na farmách je vyvážený, keď farmári okamžite vysadia viac sadeníc, aby ich nahradili. "Keď vyrúbeme stromy, veľmi rýchlo zasadíme späť nové," povedal Hundley.

V Amerike si môžete kúpiť povolenie od organizácie US Forest Service, ktorá povzbudzuje ľudí, aby si radšej počas prechádzky lesom vyrezali vlastný strom, ako keby si mali kúpiť umelý. Podľa Recreation.gov môže výrub útlych stromov v hustých oblastiach zlepšiť zdravie lesov.

Finton však odporúča získať strom z miestnej farmy. "Výhodou návštevy na farme s vianočnými stromčekmi je to, že sa odlesňovanie sústreďuje len na jednom mieste,“ povedal. "A zároveň sa kladie zodpovednosť na farmárov za regeneráciu týchto stromov."

Výber živého stromčeka má aj ekonomický prínos, pretože väčšina stromov, ktoré ľudia kupujú, sa pestuje na lokálnych farmách. V USA pestuje vianočné stromčeky asi 15 000 fariem, ktoré podľa National Christmas Tree Association zamestnávajú viac ako 100 000 ľudí na plný alebo čiastočný úväzok.

Ako uviedol pre ta3 slovenský predajca a distribútor živých vianočných stromčekov z Bratislavy Daniel Pračko, živé vianočné stromčeky sú jednoznačne ekologickejšou možnosťou ako umelé. "Umelý vianočný stromček sa dostane na rovnakú uhlíkovú stopu ako živý jedine, ak by ste používali 18 rokov ten istý umelý vianočný stromček," vysvetlil.

Ako uviedol lesný ekológ Andy Finton vyššie, ľudia využívajú umelý stromček priemerne šesť rokov. "Potom je už buď úplne mimo trendu, alebo zničený používaním," pokračoval Pračko. Dodal, že po pandémii evidujú nárast kúpy živého stromčeka, pretože krajšie dotvorí atmosféru Vianoc a rozvonia celú miestnosť.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok