Živý alebo umelý vianočný stromček? Odpoveď nie je taká jednoznačná, ako by sa mohlo zdať

ta3/nf
20.12.2022 00:00

Zatiaľ čo niektorí sa vyžívajú vo vôni skutočného vianočného stromčeka a radosti z jeho výberu na miestnych marketoch alebo v lesných škôlkach, iní uprednostňujú praktickú stránku umelých stromčekov, ktoré môžu znova použiť aj ďalšie roky. Ktorý je však ekologickejší? Odpoveď nie je taká jednoduchá, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať.

Živý alebo umelý vianočný stromček? Odpoveď nie je taká jednoznačná, ako by sa mohlo zdať
Profimedia

Po Vianociach

Stromčeky sa po prázdninách hromadia na obrubníkoch a končia na skládkach, kde prispievajú k emisiám metánu - silného skleníkového plynu, ktorý je zhruba 80-krát silnejší ako oxid uhličitý. Ideálne je, ak sa aj živé stromčeky vyseparujú ako zvyšný odpad z domácností.

V niektorých mestách použité vianočné stromčeky ešte zhodnotia. V New Yorku sa stromy, ktoré ľudia nechali vyhodené na obrubníkoch, zbierajú na recykláciu alebo kompostovanie. Mestské asanačné oddelenie tiež organizuje iniciatívu s názvom MulchFest, kde môžu obyvatelia priniesť svoje stromčeky, aby ich naštiepili na mulčovanie a použili na výživu iných stromov v celom meste.

Finton tiež povedal, že použité živé stromčeky možno opätovne využiť na obnovu biotopov. Ak sú umiestnené pozdĺž brehov potokov a riek, môžu pomôcť zabrániť erózii, a ak sú umiestnené v riekach a jazerách, môžu dokonca prispieť k prosperite aj podmorským biotopom. Koniec života umelého stromčeka je veľmi odlišný. Končia na skládkach, kde ich rozklad môže trvať stovky rokov, alebo v spaľovniach, kde uvoľňujú nebezpečné chemikálie.

Vzhľadom na komplikované klimatické klady a zápory, dostávajú prednosť živé vianočné stromčeky. Ak sa však rozhodnete rozžiariť svoj domov umelým stromčekom, nastavte sa tak, že ho budete používať niekoľko rokov. 

"Môžeme robiť veľa iných vecí, ktoré znížia negatívny dopad na životné prostredie. Napríklad, menej sa voziť autom alebo obhajovať politiku, ktorá rozširuje obnoviteľnú energiu," uviedol lesný ekológ Andy Finton. "Treba si užiť sviatky a zamerať sa aj na iné aspekty svojho života, kde dokážete znížiť svoju uhlíkovu stopu," dodal na záver.

Strana 3 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok