Ukrajinu chránia pred rojmi ruských striel, ich nepriateľom je čas. Ako fungujú systémy protivzdušnej obrany?

ta3/Soňa Búranová
11.12.2022 06:00

Ruské raketové útoky na Ukrajinu nepoľavujú. Vláda v Kyjeve žiada spojencov o ďalšie pokročilé systémy protivzdušnej obrany, ktoré sú schopné zostreliť prichádzajúcu paľbu. Na volanie odpovedali v posledných týždňoch USA, Poľsko či Nórsko. Ukrajinu v súčasnosti bránia systémy HIMARS, NASAMS či slovenský S-300. Ako vlastne fungujú a majú nejaké slabé miesto?

Ukrajinu chránia pred rojmi ruských striel, ich nepriateľom je čas. Ako fungujú systémy protivzdušnej obrany?
Facebook/Ministry of Defense of Ukraine

Kde majú slabé miesta?

Výzvy predstavuje už len samotná pôda, a to v závislosti od toho, aký druh munície sa používa.

Napríklad balistické strely odpálené zo zeme produkujú veľa tepla, čo pomáha okamžite odhaliť ich štart. Letia tiež s predvídateľnými trajektóriami, napísal podľa The Washington Postu v nedávnej správe Projekt protiraketovej obrany. 

Na druhej strane, krížové rakety môžu byť odpaľované zo vzduchu alebo z lodí. Sú navrhnuté tak, aby lietali nízko, pričom v pozadí vidieť horizont a iné časti okolia, ako napríklad terén. Tie môžu raketu zamaskovať, vďaka čomu bude v rozhodujúcich minútach ťažké ju odhaliť. To znamená, že priestor, ktorý systémy protivzdušnej obrany efektívne monitorujú, sa môže zväčšiť alebo zmenšiť v závislosti od toho, v akej výške je prichádzajúci projektil: Čím vyššie sa objekt nachádza, tým menej hluku je v pozadí, čo uľahčuje detekciu senzorov daného systému. Americká armáda sa to však podľa Karakoa snaží zmeniť. 

Jedným z potenciálnych riešení je rozmiestnenie senzorov na niekoľkých miestach, ktoré dokážu zachytiť informácie o objekte a odovzdať ich obsluhe protivzdušnej obrany. Nie je nutné sa teda spoliehať na niekoľko systémov, ktoré nemusia byť dostatočne blízko. Ďalším možným riešením je umiestniť snímače na vysoké objekty vyššie, ako je napríklad veža, čím vznikne širšia oblasť na monitorovanie.

Poľsko presunulo pred niekoľkými dňami na Ukrajinu systém protivzdušnej obrany S-125 Newa SC. Dokáže zasiahnuť ciele vo výške až 18 km a má dosah 25 km.

Ďalším neodmysliteľným problémom protivzdušnej obrany je to, že vždy existuje viac hrozieb ako systémov, ktoré ich majú zničiť. Zatiaľ čo Ukrajina má svoje vlastné zásoby, ako napríklad systémy S-300 zo sovietskej éry, pre Rusko sú pravdepodobne prioritnými cieľmi a niektoré z nich boli od začiatku invázie zničené.

"To, čo Ukrajina požaduje, a čo si myslíme, že nám môže byť poskytnuté, je integrovaný systém protiraketovej obrany," povedal ešte v októbri predseda amerického Zboru náčelníkov generál Mark A. Milley. "Nekontroluje celý vzdušný priestor nad Ukrajinou, ale je navrhnutý tak, aby kontroloval prioritné ciele, ktoré Ukrajina potrebuje chrániť," vysvetlil.

Prvá fotografia poľského systému S-125 Newa SC v rukách ukrajinskej armády.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok