ROZHOVOR: Chrípková sezóna bude výnimočne silná, hovorí Sabaka. Málo sme sa premorovali

ta3/Alžbeta Múcsková; Henrieta Mihalková
8.12.2022 12:58

Čaká nás zrejme silná chrípková sezóna. Dva roky izolácie a prekrývania dýchacích ciest sa odrazili na tom, že sa nám neobnovovala imunita proti chrípke ani nádche, hovorí infektológ z bratislavských Kramárov Peter Sabaka. Počas pandémie sme sa nimi podľa neho málo premorovali, a preto väčšina ľudí nie je teraz voči nim odolná a môže sa ľahko nakaziť.

ROZHOVOR: Sabaka
TASR/Jaroslav Novák

Deti v predškolskom a mladšom školskom veku boli minulé dve jesene a zimy izolované, nastúpili lockdowny a online výučba. Po pandémii sa vrátili do škôl a škôlok. Aký to malo vplyv na ich imunitu a náchylnosť k ochoreniam?

Náchylnosť na bežné respiračné ochorenia bude určite vyššia, a preto môžeme čakať aj vyššiu chorobnosť. Ako sa deti ale opäť premoria, postupne sa situácia vráti do normálu.

Mali by podľa vás ľudia, ktorí sú prechladnutí alebo cítia, že „na nich niečo lezie“ naďalej nosiť rúška vo verejných priestoroch?

Keď sa človek cíti chorý, mal by sa snažiť izolovať a chorobu vyležať. Ak ale musí medzi ľudí, respirátor alebo rúško pomôže znížiť riziko, že niekoho nakazí. Takto fungujú ľudia v ázijských krajinách dlhodobo.

Niektorí lekári odmietajú vyšetriť chorých pacientov zo strachu či podozrenia na ochorenie Covid-19. Ako by mali chorí ľudia postupovať v prípade, že sa nevedia dostať do ambulancie?

Pacienti majú rozhodne nárok na akútne ošetrenie bez ohľadu na to či majú, alebo nemajú Covid-19. Ak ide o plánované výkony alebo vyšetrenia, ak majú pacienti respiračné ochorenie, aj tak by ich bolo lepšie odložiť. Ak sa odložiť nedajú, odporúčam test na Covid-19 a po negatívnom teste nevidím dôbod, pre čo by nemali byť ošetrení.

Čo by mali ľudia robiť, aby sa vyhli v tomto období chrípke a prechladnutiu?

Dať sa zaočkovať proti chrípke, to je to najjednoduchšie čo môžu spraviť.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok