ROZHOVOR: Chrípková sezóna bude výnimočne silná, hovorí Sabaka. Málo sme sa premorovali

ta3/Alžbeta Múcsková; Henrieta Mihalková
8.12.2022 12:58

Čaká nás zrejme silná chrípková sezóna. Dva roky izolácie a prekrývania dýchacích ciest sa odrazili na tom, že sa nám neobnovovala imunita proti chrípke ani nádche, hovorí infektológ z bratislavských Kramárov Peter Sabaka. Počas pandémie sme sa nimi podľa neho málo premorovali, a preto väčšina ľudí nie je teraz voči nim odolná a môže sa ľahko nakaziť.

ROZHOVOR: Sabaka
TASR/Jaroslav Novák

Počas jesene 2020 a 2021 sme pre prebiehajúcu covidovú pandémiu nosili rúška a respirátory. Ako prekrývanie dýchacích ciest a povinná dezinfekcia ovplyvnili chrípkovú sezónu za tieto obdobia?

Áno, rúška, respirátory, dezinfekcia rúk a povrchov, ale predovšetkým izolácia a málo sociálnych kontaktov, spôsobili, že sa počas pandemických rokov na našom území chrípka prakticky nešírila. To bude mať ale veľký vplyv na nadchádzajúcu chrípkovú sezónu, ktorá bude zrejme výnimočne silná.

Od začiatku pandémie je to tento rok prvá jeseň, počas ktorej nie je povinné nosiť rúško či respirátor. Šíria sa pre to viac aj chrípka, nádcha a iné ochorenia? 

Áno, samozrejme. Stretávame sa s prudkým nárastom výskytu respiračných infekčných ochorení, vrátane chrípky. Je to spôsobené uvoľnením opatrení a tým, že počas platnosti protiepidemických opatrení sme sa nimi málo premorovali. Väčšina ľudí preto proti nim nemá imunitu a môže sa ľahko nakaziť. Chvalabohu, ide väčšinou o ľahké nákazy, ktoré samé do týždňa alebo dvoch odznejú.

Ako ovplyvnili ochrana v podobe rúšok, respirátorov a dezinfekcie imunitu Slovákov? Sme náchylnejší na zvyšné ochorenia, pretože sme im počas pandémie boli menej vystavení?

To, že sme sa izolovali a nosili rúška a respirátory, sa odrazilo na tom, že sa nám dlhšie ako dva roky neobnovovala imunita nie len proti chrípke, ale aj proti nádche vyvolanej rinovírusmi a inými koronavírusmi alebo proti bronchitíde a laryngitíde. Tieto choroby sa šírili len veľmi málo, ale neprestali na našom území existovať. Po uvoľnení opatrení sa začali opäť prudko šíriť čo im uľahčuje fakt, že počas pandemických rokov na nich náš imunitný systém akoby "zabudol".

Aké sú momentálne stavy pacientov s chrípkou či nádchou v číslach? Sú v porovnaní s chrípkovou sezónou pred pandémiou na jeseň 2019 vyššie?

Európu práve postihuje epidémia chrípky, ale aj iných respiračných infekcií (napríklad vyvolaných RS vírusom), ktorá bude podľa predpokladov ťažšia ako epidémia počas predpandemických rokov. Na počte hospitalizácií sa to na našom území zatiaľ ešte veľmi neodrazilo, v nasledujúcich týždňoch môžeme však očakávať zvýšenú záťaž ambulancií aj nemocníc pacientami s respiračnými ochoreniami. Nebude to ale ani z ďaleka znamenať takú záťaž ako predstavovala pandémia koronavírusu v dvoch predošlých zimách.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok