ONLINE: Bez elektriny je stále vyše 500 ukrajinských obcí. Tvrdé strety pokračujú pri Bachmute

TA3 TASR ČTK ČT24
4.12.2022 07:12

Po týždňoch ruských vzdušných útokov na energetickú sieť na Ukrajine je bez dodávok elektriny stále viac než 500 obcí. Intenzívne boje zvádzajú ukrajinské a ruské sily naďalej pri Bachmute v Doneckej oblasti. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:58 ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:38 Ruské sily v okupovanom Skadovsku v Chersonskej oblasti nútia seniorov, aby si za účelom výplaty dôchodku zaobstarali ruské pasy, informoval v nedeľu Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl. Správy o vydávaní ruských pasov prichádzajú aj z okupovaných častí Doneckej a Luhanskej oblasti. Rusko v nich od roku 2019 rozdalo takmer milión pasov.

23:25 Povojnová obnova Ukrajiny bude stáť približne 500-600 miliárd eur, uviedla viceprezidentka Svetovej banky Anna Bjerdeová. "Na začiatku júna to bolo asi 350 miliárd eur," uviedol Bjerde. Dodala, že teraz sa táto suma výrazne zvýšila: "Určite sa jedná o nárast na 500-600 miliárd EUR."

22:18 Kvôli veľkému počtu ruských jednotiek je prekročená kapacita nemocníc v okupovaných častiach Doneckej a Luhanskej oblasti, uviedol Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl. V dôsledku toho sa plánované civilné operácie odkladajú na neurčito. Podľa generálneho štábu bolo približne tristo zranených ruských vojakov prevezených do okupovaného Novopskova v Luhanskej oblasti.

21:39 Pri ruskom ostreľovaní bolo zabitých už viac ako 9400 civilistov a takmer 6 800 ich bolo zranených, uviedol námestník ukrajinského ministra vnútra Jevhen Jenin. "Bohužiaľ, sú medzi nimi aj deti: od ruskej invázie na Ukrajinu zomrelo 461 detí," uviedol Jenin.

19:58 Ukrajinské rodiny v Chersone v nedeľu čakali v krutých mrazoch na to, či sa ich blízkym podarí dostať z ľavého, Rusmi okupovaného brehu rieky Dneper na breh pravý, ktorý má pod kontrolou Kyjev. Napísala o tom agentúra Reuters. Úrady v Chersonskej oblasti v sobotu dočasne pozastavili platnosť zákazu prekračovať rieku. Evakuácia je podľa nich nevyhnutná kvôli silnému ruskému ostreľovaniu a očakávanému zintenzívneniu bojov.

18:29 Viac ako 500 ukrajinských obcí zostalo aj v nedeľu po týždňoch ruských náletov na elektrickú sieť bez prúdu, uviedol predstaviteľ ministerstva vnútra.

18:10 Predstavitelia Ukrajiny, Fínska a Baltských štátov kritizovali výroky francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, ktorý v rozhovore s francúzskou televíziou TF1 naznačil, že v rámci budúcich rokovaní o ukončení vojny na Ukrajine bude potrebné dať Rusku bezpečnostné záruky. Podľa Kyjeva či Pobaltia je to ale Moskva, kto by sa mal po ukončení invázie zaručiť Európe. Napísal to denník Financial Times (FT).

16:11 Ukrajinskí vojaci sa už zúčastňujú na výcviku vo vojenskom výcvikovom priestore Libavá v Olomouckom kraji v ČR. Celkom by sa ich na výcviku malo zúčastniť 4000.

15:52 Nemecký veľvyslanec v Spojenom kráľovstve Miguel Berger upozornil, že pre pokračujúce ruské útoky na ukrajinskú energetickú sieť môže v nasledujúcich týždňoch množstvo utečencov z Ukrajiny hľadať útočisko v Nemecku. Berger to uviedol v nedeľu v rozhovore pre britskú spravodajskú stanicu Sky News.

15:51 Rusko pracuje na možnosti zákazu dodávok ropy, na ktoré sa vzťahuje Západom stanovený cenový strop, uviedol v nedeľu ruský vicepremiér Alexander Novak. "Pracujeme na mechanizmoch zákazu používania nástroja cenového stropu bez ohľadu na to, aká úroveň je stanovená, pretože takýto zásah by mohol ďalej destabilizovať trh," povedal Novak. Rusko nebude fungovať v rámci cenového stropu, aj keby Moskva musela znížiť ťažbu, dodal podľa agentúry Reuters.

15:13 Podľa ukrajinského námorníctva má ruská armáda teraz na lodiach v Stredozemnom a Čiernom mori dohromady stovku striel Patriot. V Stredozemnom mori je na palube piatich plavidiel 76 týchto striel, na štyroch lodiach v Čiernom mori 24 striel.

14:42 Moskovský byt syna Alexandra Litvinenka - bývalého ruského agenta a prebehlíka na stranu Západu, ktorého zavraždili v roku 2006 v Londýne rádioaktívnym prvkom polónium 210 -, navštívili náboroví príslušníci ruskej armády. Dúfali, že mladého muža naverbujú. V nedeľu o tom informoval portál britského denníka The Guardian.

14:29 Po týždňoch ruských vzdušných útokov na energetickú sieť na Ukrajine je bez dodávok elektriny stále viac než 500 obcí. Uviedol to v nedeľu predstaviteľ ukrajinského ministerstva vnútra. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. 

14:08 Zástupcovia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a jej spojencov, teda skupiny označovanej OPEC+, sa na nedeľnom zasadnutí dohodli, že ponechajú svoje ťažobné limity bez zmeny. Ropné trhy musia najprv vyhodnotiť vplyv spomaľujúcej čínskej ekonomiky na dopyt a cenového limitu pre ruskú ropu na ponuku. Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na informované zdroje.

13:50 Francúzsky prezident Emmanuel Macron odmietol kritiku, že jeho krajina bude mať nedostatok zbraní v dôsledku dodávok na Ukrajinu. Informovala o tom v nedeľu agentúra DPA.

13:48 Ruský prezident Vladimir Putin nemyslí mierové rokovania s Ukrajinou úprimne, zatiaľ čo vojnu posúva na novú úroveň "barbarstva" tým, že útočí na ukrajinskú energetickú infraštruktúru. V sobotu to uviedla námestníčka ministra zahraničných vecí USA pre politické záležitosti Victoria Nulandová počas návštevy ukrajinskej metropoly Kyjev. Informovala agentúra Reuters.

12:41 Podpora vojny na Ukrajine v ruskej verejnosti výrazne klesá, uviedlo britské ministerstvo obrany v nedeľu v pravidelnej dennej správe. Odvolalo sa pritom na prieskum verejnej mienky v Rusku.

12:00 Počas bojov na Ukrajine zomrelo päť Gruzíncov, ktorí po boku ukrajinských vojakov bojovali od marca. Skupina gruzínskych bojovníkov bola pred niekoľkými dňami obkľúčená pri meste Bachmut v Doneckej oblasti. Počas následných bojov ich bolo päť zabitých, veliteľ skupiny je zranený.

11:41 Počas ruského ostreľovania Chersonskej oblasti zomrel v sobotu jeden človek a ďalší dvaja boli zranení. "Ruskí útočníci ďalej zabíjajú a zraňujú civilistov," napísal na Telegrame šéf vojenskej správy oblasti Jaroslav Januševyč. Chersonská oblasť bola počas soboty zasiahnutá 46-krát, dodala správa.

10:33 Ruskí okupanti podľa informácií vojenskej správy Luhanskej oblasti zaminovávajú infraštruktúru v Severodonecku a jeho okolí.

9:05 Podľa šéfa vojenskej správy Luhanskej oblasti Serhija Hajdaja plánujú okupanti od 1. januára roku nahradiť v okupovaných oblastiach ukrajinskú hrivnu rubľom.

7:36 Intenzívne boje zvádzajú ukrajinské a ruské sily naďalej pri Bachmute v Doneckej oblasti. Obe strany hovoria o odrazených útokoch nepriateľa. Ruské vojská si južne od mesta boli v posledných dňoch schopné pripísať čiastkové úspechy a posunúť front o jednotky kilometrov.

7:32 Americké spravodajské služby očakávajú znížené tempo bojov na Ukrajine počas nasledujúcich niekoľkých mesiacov. Nevidia tiež žiadne dôkazy o zníženej vôli Ukrajincov k odporu voči ruskej invázii, a to aj napriek útokom Moskvy na ukrajinskú energetickú sieť a ďalšiu kritickú infraštruktúru. Podľa agentúry Reuters to v sobotu uviedla riaditeľka úradu amerických spravodajských služieb (DNI) Avril Hainesová.

7:24 Rusko tento rok zožalo z ukrajinských polí pšenicu v hodnote zhruba jednej miliardy dolárov, uviedol americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) na základe analýzy svojich satelitných snímok. Celkový zber pšenice na Ukrajine bude podľa vesmírnej agentúry napriek vojne len mierne podpriemerný.

7:10 Ukrajinci zrejme zosilňujú útoky na frontovej línii v Luhanskej oblasti. S príchodom zimy a zamrznutím pôdy sa zlepšujú podmienky pre ofenzívne operácie v Donbase, uviedol vo svojom pravidelnom hodnotení situácie na ukrajinskom bojisku americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

7:00 Udalosti sme s vami sledovali aj v sobotu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok