Americké tajné služby očakávajú, že tempo bojov na Ukrajine sa v najbližších mesiacoch zníži

TA3 ČTK
4.12.2022 07:32

Americké spravodajské služby očakávajú znížené tempo bojov na Ukrajine počas nasledujúcich niekoľkých mesiacov. Nevidia tiež žiadne dôkazy o zníženej vôli Ukrajincov k odporu voči ruskej invázii, a to aj napriek útokom Moskvy na ukrajinskú energetickú sieť a ďalšiu kritickú infraštruktúru. Podľa agentúry Reuters to v sobotu uviedla riaditeľka úradu amerických spravodajských služieb (DNI) Avril Hainesová.

"Už teraz vidíme určité znížené tempo konfliktu a očakávame, že to tak pravdepodobne bude aj v nasledujúcich mesiacoch," uviedla Hainesová na bezpečnostnom fóre v Kalifornii. Podľa nej sa ukrajinská aj ruská armáda budú teraz snažiť zotaviť a doplniť zásoby, aby po skončení zimy boli pripravené na novú ofenzívu. Tú podľa nej bude schopná uskutočniť skôr Ukrajina ako Rusko.

Na otázku ohľadom vplyvu ruských útokov na ukrajinskú energetickú sieť a ďalšiu civilnú infraštruktúru Hainesová odpovedala, že cieľom Moskvy je čiastočne podkopať vôľu Ukrajincov k odporu. "Myslím, že v tejto chvíli nemáme žiadne dôkazy o tom, že by bola podkopaná," dodala. Pripustila však, že v dôsledku útokov silne trpí ukrajinská ekonomika, čo sa časom môže prejaviť na schopnosti krajiny čeliť ruskej invázii.

Hainesová ďalej uviedla, že politické ciele ruského prezidenta Vladimira Putina sa v súvislosti s Ukrajinou podľa všetkého nezmenili. Analytici amerických spravodajských služieb sa však domnievajú, že by mohol byť ochotný obmedziť svoje krátkodobé vojenské ciele, aby sa k tým politickým vrátil neskôr.

Americké služby sú podľa Hainesovej tiež názoru, Rusko v súčasnej dobe spotrebováva svoje armádne zásoby rýchlejšie, než stíha vyrábať, a preto sa ich snaží získať v zahraničí. USA sú si vedomé, že neveľké množstvo munície už poskytla Severná Kórea, povedala Hainesová. Moskva tiež žiada od Iránu ďalšie prostriedky na presné zásahy zo vzduchu, čo označila za "krajne znepokojujúce".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok