FOTO: Odmietanie vakcín, žiaden covid a biele protesty. Vysvetľujeme, čo sa deje v Číne

ta3/Soňa Búranová, tasr čtk
5.12.2022 18:00

Najľudnatejšia krajina sveta sa zmietala v posledných týždňoch v protestoch. Nulová tolerancia covidu a nekončiace lockdowny doviedli Číňanov, ktorí majú obavy o svoje práva, do ulíc. V krajine nie je ideálna ani zaočkovanosť, prezident Si Ťin-pching totiž odmieta vakcíny zo Západu. Ako to vyzerá v Číne? Zhrnuli sme pre vás všetko, čo potrebujete vedieť o napätej situácii na východe.

FOTO: Odmietanie vakcín, žiaden covid a biele protesty. Vysvetľujeme, čo sa deje v Číne
Profimedia

Čo sa tam deje?

Zatiaľ čo sa zvyšok sveta vrátil k takmer normálnemu životu, aký poznal pred príchodom pandémie, Čína má od toho veľmi ďaleko. Len zopár nových prípadov nákazy môže viesť k tomu, že budovy alebo pokojne aj celé mestá skončia v prísnom lockdowne. Čína má jednu z najnižších mier úmrtnosti na covid na svete. Ako vysvetľuje BBC, cieľom je vírus v najľudnatejšej krajine sveta úplne eliminovať.

Číňania pociťujú už tri roky nedostatok zásob, musia sa spoliehať na dodávky potravín a akceptovať aj to, že nie vždy sa dostanú do práce. Prirodzene, toto všetko vyvoláva obrovské napätie. No počas posledných týždňov sa autority snažili pravidlá zmierniť. Karanténu už nezavádzali pre celé mestá, ale len pre ich časti alebo okresy.

Nulová tolerancia covidu

Na rozdiel od iných krajín, ktoré akceptovali, že sa budú musieť s touto chorobou do určitej miery naučiť žiť, Čína sa riadi politikou, ktorú nazýva „dynamická nula". Podniká dynamické opatrenia všade, kde vypukne covid, aby ho eliminovala.

Čínska vláda tvrdí, že táto politika zachraňuje životy, pretože nekontrolované prepuknutie by ohrozilo mnoho zraniteľných ľudí, akými sú napríklad starší obyvatelia. Prísnymi lockdownami docielila, že počet obetí od začiatku pandémie zostal nízky - oficiálny počet úmrtí sa pohybuje nad číslom 5 200.

Aké pravidlá platia?

Aj keď už neplatí národná karanténa a opatrenia sú miernejšie, ústredná vláda vydala nariadenia pre miestne orgány. Ak zistia, že v oblasti prepukol covid, majú zaviesť prísny lockdown. A to aj v prípade, ak sa nájde len niekoľko prípadov. Čo sa potom deje?

  • Začína hromadné testovanie.
  • Ľudí, u ktorých sa zistí, že majú Covid-19, izolujú doma alebo ich umiestnia do karantény v zariadení pod dohľadom vlády.
  • Zatvoria podniky, školy a rovnako aj všetky obchody. Otvorené sú len predajne s potravinami.

Je to jeden z najtvrdších režimov boja proti koronavírusu na svete. Lockdowny trvajú dovtedy, kým nie sú hlásené žiadne nové prípady nákazy. Od poslednej vlny covidu žijú v takomto "systéme" desiatky miliónov ľudí. Napríklad v piatom najľudnatejšom meste Číny - v Kantone, ktoré má takmer 19 miliónov obyvateľov, platil päťdňový lockdown v jeho najviac obývanej štvrti s názvom Baiyun.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 4 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok