FOTO: Odmietanie vakcín, žiaden covid a biele protesty. Vysvetľujeme, čo sa deje v Číne

ta3/Soňa Búranová, tasr čtk
5.12.2022 18:00

Najľudnatejšia krajina sveta sa zmietala v posledných týždňoch v protestoch. Nulová tolerancia covidu a nekončiace lockdowny doviedli Číňanov, ktorí majú obavy o svoje práva, do ulíc. V krajine nie je ideálna ani zaočkovanosť, prezident Si Ťin-pching totiž odmieta vakcíny zo Západu. Ako to vyzerá v Číne? Zhrnuli sme pre vás všetko, čo potrebujete vedieť o napätej situácii na východe.

FOTO: Odmietanie vakcín, žiaden covid a biele protesty. Vysvetľujeme, čo sa deje v Číne
Profimedia

Aká je zaočkovanosť?

Čína používa dve hlavné vakcíny – Sinovac a Sinopharm. Existujú však pochybnosti o tom, či sú naozaj účinné. Obe používajú inaktivovaný vírus na vyvolanie imunitnej odpovede a štúdie naznačujú, že poskytujú len malú ochranu pred infekciou variantom omikron, a to aj po dvoch dávkach.

V každom prípade, ich spotreba je nízka. Podľa BBC je zaočkovaná asi len polovica ľudí vo veku 80 rokov a viac, pričom menej ako 20 percent z nich išlo na preočkovanie. Plne zaočkovaných je menej ako 60 percent ľudí vo vekovej skupine 60-69 rokov. Čína na starších ľudí nalieha, aby sa dali zaočkovať, pretože najvyššia úmrtnosť na covid je práve vo vyšších vekových skupinách.

zaočkovanosť v Číne reprofoto BBC

USA a ďalšie západné štáty ponúkli Číne mRNA vakcíny, ktoré by mohli byť účinnejšie. V pevninskej Číne sa však veľmi nepoužívali. Napriek problémom, ktorým Čína čelí, ich čínsky prezident Si Ťin-pching nie je ochotný prijať.

Kedy sa začali protesty?

Hnev medzi obyvateľmi nie je novinkou, už nejaký čas prebubláva. Pred asi dvoma týždňami vypukli protesty v najväčšej svetovej továrni na výrobu iPhonov v meste Čeng-čou. Zábery zachytávali stovky robotníkov, ktorí pochodovaním vyjadrovali nesúhlas s katastrofálnymi pracovnými podmienkami, no konfrontovala ich poriadková polícia.

Tí, ktorí protesty vysielali naživo, uviedli, že robotníkov polícia zbila. Na záberoch bolo vidieť, ako pracovníci kričia: "Chráňte naše práva! Chráňte naše práva!"

V továrni v uplynulých mesiacoch narástol počet nových prípadov nákazy koronavírusom. Predstavitelia spoločnosti Foxconn preto zaviedli reštriktívny pracovný režim, v rámci ktorého museli pracovníci v areáli továrne aj bývať, aby zabezpečili fungovanie výroby.

Podľa zamestnancov im však firma odmieta vyplácať dohodnuté bonusy a poskytovať stravu v primeranom množstve. Veľa pracovníkov preto z továrne utieklo.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 4
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok