FOTO: Odmietanie vakcín, žiaden covid a biele protesty. Vysvetľujeme, čo sa deje v Číne

ta3/Soňa Búranová, tasr čtk
5.12.2022 18:00

Najľudnatejšia krajina sveta sa zmietala v posledných týždňoch v protestoch. Nulová tolerancia covidu a nekončiace lockdowny doviedli Číňanov, ktorí majú obavy o svoje práva, do ulíc. V krajine nie je ideálna ani zaočkovanosť, prezident Si Ťin-pching totiž odmieta vakcíny zo Západu. Ako to vyzerá v Číne? Zhrnuli sme pre vás všetko, čo potrebujete vedieť o napätej situácii na východe.

FOTO: Odmietanie vakcín, žiaden covid a biele protesty. Vysvetľujeme, čo sa deje v Číne
Profimedia

Čo sa deje teraz?

Čínske úrady po víkendových protestoch tvrdo zasiahli proti používaniu virtuálnych privátnych sietí, ktoré umožňujú prístup na sociálne siete a zahraničné spravodajské servery, ktoré sú inak v krajine zakázané. Denník The Guardian napísal, že je to najvyšší stupeň cenzúry spustený v rámci núdzovej reakcie na protesty zamerané, okrem iného, proti prísnym covidovým opatreniam.

Nové prípady nákazy koronavírusom v Číne dosahujú takmer rekordnú úroveň. Ľudia však stratégiu nulovej tolerancie naďalej odmietajú a Si Ťin-pching nie je ochotný prijať západné vakcíny. Hoci nedávne protesty nie sú hrozbou pre vládu komunistickej strany, mohli by ovplyvniť jeho osobné postavenie. Uviedla to riaditeľka spravodajských služieb USA Avril Hainesová.

Strana 4 / 4
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok