Čína po protestoch zaviedla nevídanú úroveň cenzúry, tvrdí The Guardian

ta3 čtk
2.12.2022 17:30

Čínske úrady po víkendových protestoch tvrdo zasiahli proti používaniu virtuálnych privátnych sietí, ktoré umožňujú prístup na sociálne siete a zahraničné spravodajské servery, ktoré sú inak v krajine zakázané. Denník The Guardian napísal, že je to najvyšší stupeň cenzúry spustený v rámci núdzovej reakcie na protesty zamerané okrem iného proti prísnym koronavírovým opatreniam.

The Guardian: Čína po víkendových protestoch zavádza cenzúru na mimoriadnej úrovni
AP Photo/Lee Jin-man

Čína po protestoch, pri ktorých ľudia požadovali nielen koniec covidových uzáver, ale aj rezignáciu prezidenta Si Ťin-pchinga, síce začala s čiastočným uvoľňovaním pandemických reštrikcií, ale zároveň sleduje, zadržiava a vypočúva účastníkov protestov. Úrady v krajine tiež zavádzajú najvyšší stupeň cenzúry. Podľa denníka The Guardian to vyplýva zo smerníc čínskych úradov, ktoré zverejnil twitterový účet, ktorý zdieľa informácie o protestoch.

Uniknuté smernice, ktoré vydali úradníci poverení správou čínskeho kybernetického priestoru, ohlasujú "prvú úroveň núdzovej internetovej odozvy, najvyššiu úroveň správy obsahu". Tá spočíva v rýchlej identifikácii, riešení a podávaní informácií o tzv. „off-line nepokojoch“ a „nedávnych významných udalostiach v rôznych provinciách“.

Smernice tiež podľa webu China Digital Times spomínajú konkrétne dni, v ktorých by úradníci zodpovední za cenzúru mali byť obzvlášť obozretní, ako sú Medzinárodný deň ľudských práv, Medzinárodný deň boja proti korupcii a deň, kedy uplynie týždeň od požiaru v metropole Ujgurskej autonómnej oblasti Sin- ťiang. Ten si vyžiadal desať obetí a bol jednou z rozbušiek víkendových protestov. Objavili sa totiž informácie, že kvôli protipandemickým opatreniam sa ľudia nemohli dostať z horiacej budovy a záchranári zase nemohli k nim. Úrady to popierajú.

Ukazujú sa tak konkrétne obavy úradov v Číne z rastúceho záujmu občanov o obchádzanie veľkého čínskeho firewallu, čiže systému cenzúry, ktorý znemožňuje alebo značne obmedzuje prístup na mnohé zahraničné weby vrátane sociálnych sietí Facebook a Twitter.

Napriek tomu, že boli v čínskom kybernetickom informácie o protestoch cenzurované, mnoho ľudí v Číne získalo prístup na zahraničné sociálne siete cez VPN, ktorých používanie je pre väčšinu čínskej populácie nelegálne. Videá a fotky z protestov sa tak dostali do prísne cenzurovaného čínskeho kyberpriestoru aj vďaka tomu, že ich aktivisti priebežne ukladali na zahraničných platformách.

Niekoľko užívateľov sociálnych sietí už v minulosti uviedlo, že príslušníci bezpečnostných zložiek bežne ľuďom kontrolujú telefóny, či v nich nemajú aplikácie súvisiace s VPN alebo aplikáciou Telegram.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok