FOTO: Odmietanie vakcín, žiaden covid a biele protesty. Vysvetľujeme, čo sa deje v Číne

ta3/Soňa Búranová, tasr čtk
5.12.2022 18:00

Najľudnatejšia krajina sveta sa zmietala v posledných týždňoch v protestoch. Nulová tolerancia covidu a nekončiace lockdowny doviedli Číňanov, ktorí majú obavy o svoje práva, do ulíc. V krajine nie je ideálna ani zaočkovanosť, prezident Si Ťin-pching totiž odmieta vakcíny zo Západu. Ako to vyzerá v Číne? Zhrnuli sme pre vás všetko, čo potrebujete vedieť o napätej situácii na východe.

FOTO: Odmietanie vakcín, žiaden covid a biele protesty. Vysvetľujeme, čo sa deje v Číne
Profimedia

Rok tragédií s nulovým covidom

Protestujúci vinia za zbytočné úmrtia ľudí práve lockdowny. Hnev, ktorý vyvolali následky nulového covidu, sa hromadil už niekoľko mesiacov po úmrtiach a utrpení, ktorým sa podľa ľudí dalo predísť, píše BBC. Tu je niekoľko príkladov tragédií:

  • Smrteľný požiar v Urumči, v meste v západnom regióne Sin-ťiang, na ktoré sa od augusta vzťahujú obmedzenia týkajúce sa covidu, bol spúšťačom päťdňových protestov. Hoci štátne médiá trvali na tom, že ľudia v bytovom dome, kde vypukol požiar, mohli zo svojich bytov utiecť, mnohí sa domnievajú, že k úmrtiam prispeli práve covidové opatrenia.
  • Začiatkom novembra jedna rodina z mesta Čeng-čou povedala, že ich dieťa zomrelo, pretože záchranku zdržali covidové obmedzenia.
  • V septembri obyvatelia Čcheng-tu nemohli opustiť svoje domovy počas zemetrasenia s magnitúdou 6,6, pri ktorom zahynulo 65 ľudí.
  • V septembri v meste Kuej-čou havaroval autobus, ktorý prevážal obyvateľov do povinného karanténneho centra, pričom zahynulo 27 cestujúcich.
  • V októbri zomrelo v Che-nane 14-ročné dievča, ktoré muselo ísť do karantény po tom, čo dostalo horúčku. Podľa jej otca nedostalo liečbu v štátnej karanténe.
  • Počas aprílovej karantény v Šanghaji sa ľudia sťažovali na nedostatok jedla a náročné podmienky, ktorým čelili starší ľudia, pretože ich násilne previezli do karanténnych centier.

Čo je to revolúcia bielych papierov?

Predmet, ktorý symbolizuje celé protestné hnutie. V Číne je to skromný kus čistého papiera. Keď sa v nedeľu (27. novembra) večer v Šanghaji zotmelo, niektorí z tých, ktorí sa zhromaždili na vigílii, aby si pripomenuli obete požiaru v Urumči, ktorý bol katalyzátorom demonštrácií, prišli s bielymi papiermi. Podobne to bolo aj v Pekingu.

Tento trend má korene v roku 2020, keď sa konali demonštrácie v Hongkongu. Miestni obyvatelia vytiahli vtedy biele papiere na protest proti drakonickým zákonom o národnej bezpečnosti mesta. Aktivisti držali papiere nad hlavou v reakcii na to, že úrady zakázali slogany a frázy spojené s masovým protestným hnutím z roku 2019, ktoré rozohnala polícia. 

TASR/AP Protest v Pekingu 27. novembra 2022

Pre niektorých toto gesto nie je len umlčaním nesúhlasu, ale aj výzvou pre úrady. Akoby hovorilo: "Zatknete ma za to, že držím papier, na ktorom nie je nič napísané?" "Na papieri určite nič nebolo, ale vieme, čo symbolizuje," povedala pre BBC žena, ktorá sa pridala k protestom v Šanghaji.

Pozrite si mapu novembrových protestov naprieč Čínou.

Výrobca papiera Shanghai M&G Stationary poprel klebety, že z dôvodu národnej bezpečnosti stiahol z regálov všetok papier formátu A4. Predstavitelia M&G uviedli, že výroba a prevádzka fungovali normálne a informovali políciu o sfalšovanom dokumente, ktorý koloval online a odštartoval túto fámu.

Protesty, ktoré koncom novembra vypukli vo viacerých mestách, boli viac než len o covide. Niektorí demonštranti požadovali väčšiu slobodu prejavu alebo dokonca rezignáciu prezidenta Si Ťin-pchinga, čo sa v Číne považuje za neuveriteľný akt vzdoru. Obdobné tvrdenia sú zriedkavé a riskantné, keďže vedú k zatýkaniu a tvrdým zásahom bezpečnostných zložiek.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 3 / 4
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok