Lipšic pre ta3: Obvinenia vplyvných osôb prinášajú protitlak. Ak budú dôkazy, budeme stíhať kohokoľvek

ta3/Martin Linhart; mš
3.12.2022 00:00

Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic tvrdí, že Generálna prokuratúra SR schvaľuje procesný postup špeciálnej prokuratúry v prípadoch, keď nie sú obvinené mediálne známe osoby. V prípade vplyvných osôb však rovnaký postup označuje za nezákonný. Reagoval tak na zrušenie obvinení Roberta Fica, Roberta Kaliňáka, Tibora Gašpara a Norberta Bödöra v kauze Súmrak.

Lipšic pre ta3: Obvinenia vplyvných osôb prinášajú protitlak. Ak budú dôkazy, budeme stíhať kohokoľvek
TASR - Jaroslav Novák

Akurát v tejto skupine pribudol Robert Fico...

Ale v princípe ide o rovnakú zločineckú skupinu. Keď nebol problém vtedy, je zaujímavé, že problém je dnes. Zopakujem, že bude dôležité naštudovať si uznesenie, ktoré v tomto okamihu nemáme k dispozícii z generálnej prokuratúry. Máme len informácie z tlačovej konferencie, ktoré pre nás nemôžu byť relevantné. Keď si to naštudujeme, tak predpokladám, že budeme určite veľmi vecne a zdržanlivo reagovať.

Počuli sme názory, že obvinenie v kauze Súmrak stálo na vode. Podľa vás to tak nie je?

To počúvame skoro v každej jednej kauze. Moja otázka je, že z akého dôvodu sa potom títo obvinení boja postaviť pred súd? A robia všetko pre to, aby kauza na súd nešla, vrátane využitia paragrafu 363. Sú na slobode a nemajú limitované žiadne práva. Ak teda tvrdia, že obvinenie je slabé, dôkazov je málo, svedkovia si vymýšľajú a majú rozpor vo výpovediach, tak prečo sa tak urputne bránia tomu, aby ich súd oslobodil spod obžaloby a mali očistené meno? Na to nech si urobia diváci svoj názor. 

Vyšetrovateľ dostal pokyn v tejto veci znovu konať a rozhodnúť. Prvý námestník generálneho prokurátora povedal, že ak z prípadu vypadne obvinenie zo zločineckej skupiny, tak by ste ako špeciálna prokuratúra stratili v tej veci pôsobnosť. Čo bude teda ďalej?

Nebudem o tom špekulovať. Opäť zopakujem, mám ešte uznesenie generálneho prokurátora nebolo ani len doručené. Vychádzať z informácií z tlačovej konferencie by v tomto okamihu bolo veľmi nekorektné.

Kontroverzný paragraf 363

Aj v tomto prípade zaúradoval paragraf 363. A to prakticky na konci vyšetrovania, keď sa už chystalo podanie obžaloby. Len pár minút predtým mala prezidentka Čaputová v parlamente vystúpenie so správou o stave republiky. Hovorila tam o tom, že je legitímna debata o potrebe úpravy paragrafu 363. Je ho potrebné naozaj zmeniť alebo až vyškrtnúť z trestného poriadku?

Má svoj význam pri takzvaných meritórnych rozhodnutiach, ktoré vytvárajú prekážku veci rozhodnutej – rozhodnutie o zastavení trestného stíhania, rozhodnutie o postúpení veci. Ale v rozhodnutiach procesnej povahy vrátane rozhodnutia o vznesení obvinenia tam zmysel tento inštitút podľa mňa nemá. 

Do roku 2015, kým sa zmenil trestný poriadok, takéto oprávnenie generálny prokurátor ani nemal. Na konci dňa to ale nie je právna otázka. Ak by bola, tak urobíme komparáciu s obdobným inštitútom v iných krajinách a zistíme, že žiadna krajina EÚ takýto inštitút v tomto rozsahu nemá. Tým by sa právna diskusia skončila. O to tu ale vôbec nejde. Podľa mojej mienky je to prioritne politická otázka toho, či vplyvné osoby, ktoré sú trestne stíhané alebo obvinené, budú mať záchrannú brzdu pred tým, než sa dostanú na súd.

Faktom je, že vláda si dala do programu to, že to upraví. Je zjavné, že Boris Kollár to vetuje, ani sa tým netají...

Mne neprináleží komentovať, kto čo vetuje a z akých dôvodov.

Boli by ste teda za to, aby sa ten paragraf zúžil? 

Som za to, aby sa vrátil k pôvodnému stavu, ktorý som ja do trestného poriadku navrhol ako minister spravodlivosti. To znamená, že by sa to týkalo len meritórnych rozhodnutí, ktoré vytvárajú prekážku veci rozhodnutej.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 5
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok