Mnohí pacienti vymenili lekárov za internet. Študenti medicíny vysvetlili, prečo odišli do zahraničia

ta3/Alžbeta Múcsková
2.12.2022 00:00

Slovenskí zdravotníci si pod hrozbou výpovedí presadili zvýšenie platov. Odliv záujemcov o štúdium medicíny do zahraničia z minulých rokov to však nerieši. Je otázne, či sa vrátia s nadobudnutými znalosťami na Slovensko. Vyspovedali sme študentov zdravotníckych odborov, ktorí sa za vzdelaním vybrali do Brna. Pre ta3 prezradili, či sa plánujú vrátiť späť.

Mnohí pacienti vymenili lekárov za internet. Študenti medicíny vysvetlili, prečo odišli do zahraničia
Profimedia

Pre Brno sa rozhodol aj Norbert F., ktorý študuje odbor fyzioterapia na Fakulte športových štúdií. "V Bratislave, odkiaľ pochádzam, sa dá fyzioterapia študovať iba na Slovenskej zdravotníckej univerzite," povedal. Univerzita Komenského neponúka možnosť štúdia tohto odboru, a tak sa rozhodol pre Brno.

Viac praxe, modernejšie vybavenie

Štúdium zdravotníctva je samo o sebe náročné, no tých, ktorí sa v ňom našli, napĺňa. Jeho priebeh v Česku sa však podľa študentov v porovnaní so Slovenskom líši. Ľuboslav vedel vďaka rovesníkom, ktorí študujú rovnaký odbor na Slovensku, porovnať kvalitu a priebeh vzdelávania. Najväčší rozdiel vnímal v množstve praktických skúseností počas štúdia.

"Každé letné prázdniny máme povinnú prax,dodal. Aj vďaka tomu je podľa neho možné absolvovať štúdium zubného lekárstva, ktoré na Slovensku trvá šesť rokov, v Brne iba za päť rokov.

Petra je v Brne spokojná. Ocenila rozmanité možnosti zapojenia sa do praktickej i teoretickej výuky. "Štúdium je však náročné a vyžaduje si veľa energie," uviedla. Medicína a vzdelanie v tejto oblasti sú podľa nej v Brne na vysokej úrovni.

Respondenti taktiež vyzdvihli lepšie a modernejšie zariadenie a nové simulačné centrum, kde majú možnosť trénovať a vyskúšať si mnoho praktických náležitostí odborov.

Vrátili by sa za rodinou

Viacerí študenti povedali, že považujú vzdelanie v Brne za kvalitnejšie než na Slovensku. Otázkou však ostáva, či sa s nadobudnutými vedomosťami a skúsenosťami vrátia. "Viem si predstaviť vrátiť sa domov, a to najmä za rodinou. Súčasné pracovné možnosti ma však nelákajú,priznala Petra. Verí však, že sa o pár rokov môže jej názor zmeniť.

Rodina a priatelia sú najväčším faktorom, pre ktorý by študenti boli ochotní prísť späť na Slovensko. Vrátili by sa dokonca aj napriek horším podmienkam. "Plánujem sa vrátiť a aj pracovať na Slovensku. Je pravdou, že podmienky sú tam citeľne horšie, avšak mojou hlavnou motiváciou je rodina," povedal Norbert.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok