Mnohí pacienti vymenili lekárov za internet. Študenti medicíny vysvetlili, prečo odišli do zahraničia

ta3/Alžbeta Múcsková
2.12.2022 00:00

Slovenskí zdravotníci si pod hrozbou výpovedí presadili zvýšenie platov. Odliv záujemcov o štúdium medicíny do zahraničia z minulých rokov to však nerieši. Je otázne, či sa vrátia s nadobudnutými znalosťami na Slovensko. Vyspovedali sme študentov zdravotníckych odborov, ktorí sa za vzdelaním vybrali do Brna. Pre ta3 prezradili, či sa plánujú vrátiť späť.

Mnohí pacienti vymenili lekárov za internet. Študenti medicíny vysvetlili, prečo odišli do zahraničia
Profimedia

Ak by sa aj vrátili, láka ich však skôr možnosť práce v súkromných ambulanciách. Štátne zariadenia sa im z dôvodu pracovnej vyťaženosti, starého vybavenia a nízkym finančným ohodnoteniam neprihovárajú. Michal vidí nedostatky aj v tom, že pacienti využívajú na diagnózy internet a nedôverujú svojim lekárom.

Vďaka štúdiu a praxi v zahraničí sa zoznámili s podľa nich lepším a kvalitnejším prístupom, ktorý im na Slovensku chýba. "Vidím, že sa dajú veci robiť aj inak a chcem toho byť súčasťou," uviedla Petra. Ako veľký problém v zdravotníctve vníma pracovnú vyťaženosť lekárov a možnosť vyhorenia.

Platmi sa nevyriešilo všetko

Napriek štúdiu v zahraničí aktívne sledujú vývoj situácie na Slovensku. "Je to veľký chaos a hanba," vyjadril sa Matúš. Napriek tomu, že sa situácia naťahovala a musela vystupňovať až do hromadných výpovedí, sú radi za to, že vláda a lekárski odborári konečne dospeli k dohode, ktorú parlament i prezidentka schválili. "Nerozumiem však, prečo konala vláda na poslednú chvíľu a traumatizovala tým spoločnosť," povedal Michal.

Vývoj situácie prirovnáva Petra k jazde na horskej dráhe. Obáva sa, že sa napriek dohode a zvýšeniu platov samotná problematika nestretla s ozajstným porozumením. "Ak by som si mala prejsť celým týmto procesom plným urážok voči lekárom na vlastnej koži, zbalila by som si kufre a odišla," priznala.

Zvýšenie platov síce nakoniec prešlo, no podľa študentov je v zdravotníctve omnoho viac problémov, ktoré treba riešiť. Medzi nimi spomenuli pracovnú vyťaženosť lekárov a sestier, problematiku nekonečnej administratívnej práce, ktorú musia po službách vypĺňať, nedostatok zdravotníkov, nával pacientov a nezáujem o štúdium medicíny. "Obávam sa, že Slovensko potrebuje oveľa viac zmien, aby sa mohli zdravotníci cítiť lepšie a bez problémov vykonávať svoju prácu," dodal Norbert.

Strana 3 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok