Urážky LGBTI+ a dezinformácie o pandémii a vojne. Majiteľ Dráčika s článkami prestať nechce

ta3/Alžbeta Múcsková
30.11.2022 00:00

Od februára 2022 sa na stránkach známeho hračkárstva Dráčik objavujú banery s urážlivým, kontroverzným a dezinformačným obsahom. K ich autorstvu sa priznal jeho majiteľ a zakladateľ Dušan Víglaský. Verejnosť i niektorí dodávatelia ho za komentáre kritizujú. Víglaský však avizoval, že s tvorbou článkov nehodlá skončiť.

Urážky LGBTI+ a dezinformácie o pandémii a vojne. Majiteľ Dráčika s článkami prestať nechce
Facebook/VIVO Bratislava

Situáciou sa zaoberá aj iniciatíva Dajte im vedieť, ktorá na svojej stránke zozbierala najkontroverznejšie články z Víglaského produkcie. Nabáda ľudí, aby sa zapojili do riešenia problému šírenia urážlivého a dezinformačného obsahu. 

Články pobúrili aj Česko

Majiteľ hračkárstva zverejňuje svoje články aj na českej stránke značky. Zamerala sa naňho preto i česká polícia. "Začali sme sa prípadom zaoberať. V tejto chvíli musíme prípad posúdiť a až potom je možné oznámiť, či ide o protiprávne konanie, prípadne o aký druh," potvrdila pre český web Lidovky.cz hovorkyňa Policajného prezídia Irena Pilařová.

V Česku existuje firma Dráček, ktorá sa taktiež zaoberá predajom hračiek. Po medializovaní kauzy sa však na svojich stránkach jej majitelia vyhranili a upozornili na to, že s Dráčikom nemajú nič spoločné. Ide o úplne inú firmu. "Radi by sme týmto zdôraznili, že naše české rodinné hračkárstvo, ktoré je na trhu od roku 2004, nie je a nikdy nebolo s firmou Dráčik akokoľvek spojené. Ani názorovo, ani podnikateľsky," napísali. 

Dráčik dráček.cz

Víglaský vracia úder

"Dráčik má viac ako 100 dodávateľov a iba jeden poslal alibistickú odpoveď, že ruší reklamu na webe, ktorá ani nikdy neexistovala, a tou firmou je LEGO. Obchodní partneri ma kontaktovali iba z dôvodu podpory," reagoval podľa tvnoviny.sk Víglaský. "Firma ALBI podľa Sme uviedla, že Dráčik nie je tolerantný a rovnoprávny. Milé ALBI, pošlite mi prosím, v čom konkrétne. Ja to vaše vyjadrenie uverejním," dodal.

Dušan Víglaský, ktorý v roku 1991 založil Dráčik, sa k autorstvu komentárov verejne priznal. "Články píšem ja, Dušan Víglaský a budem ich písať naďalej. Zdá sa, že vám to nejako nevyhovuje," uviedol v článku s názvom Denník Sme a iné médiá klamú. Vyzerá to tak, že ho kritika zo strany médií a verejnosti nezasiahla a plánuje pokračovať vo svojich aktivitách. Značka s detským sortimentom je tak naďalej spájaná so šírením urážok, dezinformácií a kontroverzného obsahu. 

Strana 3 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok